Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (foto), a precizat ca un credit de consum acordat pe o perioada mai mare de cinci – sapte ani „nu isi are rostul” si ca exact bancile care au dat imprumuturi de nevoi personale pe 20 de ani inregistreaza in prezent cele mai multe restante.
„Am vazut reactii ciudatele, ca Banca Nationala introduce restrictii si nu se mai poate imprumuta clientul pe 20 de ani cu un credit de consum. Cum vine asta? Din start un credit de consum pe 20 de ani este un nonsens. Maturitatea creditului are si ea o filosofie, daca vrei sa il dai inapoi, daca nu, este o forma de a-ti insusi niste bunuri pe nedrept. Creditul il corelezi cu utilizarea bunului pe care il iei. Cu nicio masina sau frigider nu stai 20 de ani”, a explicat Isarescu.

Potrivit unui proiect de regulament elaborat de banca centrala, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.

„In loc sa apara stirea ca in sfarsit, pentru ca au fost banci care in goana lor dupa cota de piata, dupa bonusuri, ca sa fiu rau acum, s-au aventurat sa ofere si credite de consum pe 20 de ani. Exista 2-3 banci care au dat credite de consum pe 20 de ani si exact acolo sunt cele mai multe credite neperformante”, a mentionat guvernatorul BNR la seminarul Romanian Financial Forum, organizat de Mediafax.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a spus ca BNR a fost de acord ca prevederile noilor reglementari sa nu se aplice creditelor pentru locuinte.

„Programul Prima Casa nu va fi afectat de acest nou regulament, iar creditele pentru locuinte se vor putea acorda in conditiile existente. Bancile pregatesc in laboratoare produse care sa se plieze dupa noile reglementari, astfel ca vor exista oferte din partea bancilor pentru a continua creditarea”, a declarat Ghetea, care estimeaza pentru anul viitor un avans al creditarii de pana la 5%.

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu a adaugat ca a lua un credit pe o perioada de 30 – 40 de ani reprezinta un alt mod de a trai.

„Eu fac parte dintr-o generatie care a plecat cu familia de la lingura si cratita. Pleci de jos, nu iei credite, ca nu se dadeau si treptat, cu ajutorul parintilor, bunicilor ajungi sa faci ceva. In Europa anilor `50 modelul s-a schimbat si s-a pornit in viata cu de toate, dar cu credite. Modelul a disciplicat forta de munca. Creditul in valuta trebuie sa fie bine evaluat, riscul sa fie bagat in pret, iar clientului sa i se spuna ce alte riscuri il asteapta”, a afirmat Isarescu.

Totodata, presedintele ARB, Radu Ghetea, a precizat ca noul regulament BNR privind creditarea persoanelor fizice va aplicat, probabil, din luna decembrie a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri