In conditiile in care dintr-un depozit la banca nu mai castigi mare lucru, o alternativa mult mai profitabila este reprezentata de fondurile deschise de investitii. Banci importante din Romania, precum BCR sau Banca Transilvania, administreaza astfel de fonduri, din care se pot obtine castiguri anuale de peste 30%. Asadar, de sase ori mai mari in comparatie cu un simplu depozit bancar.

In ce priveste siguranta, pentru ca amintirea cazului FNI nu s-a sters, trebuie spus ca fondurile deschise de investitii luate in exemplul de fata sunt detinute de BCR, Banca Transilvania si BRD. Este putin probabil ca aceste trei banci sa poata da faliment intr-un an, cat ar dura o investitie minima cu un castig de 30%. Apare in schimb intrebarea: daca se intampla ceva cu societatile de administare a acestor fonduri, adica BCR Asset Management sau BT Asset Management? Conform legii, titlurile din aceste fonduri sunt transferate catre alte societati de investitii, deci banii nu se pierd.

Asadar, singurul risc ramane cel al castigurilor. Pentru ca, spre deosebire de un depozit bancar cu dobanda fixa sau un titlu de stat, unde se cunoaste castigul de peste trei luni sau un an, randamentul unui fond de investitii este imprevizibil. Cel putin pe perioade scurte de timp. Pe perioade de peste sase luni, in general tendinta este de crestere.

Cum investim

Cei care doresc sa investeasca trebuie sa urmeze o procedura simpla. Dupa completarea unui formular (cerere) de investitor, functionarii vor transfera automat suma din depozitul bancar sau banii cash in unitati de fond, in functie de valoarea unei unitati. Aceasta operatiune nu costa nimic. Singurul cost este acela al comisionului de rascumparare (retragerii banilor din unitatile de fond) inainte de termenul minim stabilit (de exemplu: o luna la BCR Clasic sau un an la BCR Dinamic). In cazul rascumpararii unitatilor de fond dupa expirarea perioadei minime, comisionul este 0.

Fonduri de obligatiuni

Potrivit site-ului www. ghiseulbancar.ro, exista diverse tipuri de fonduri deschise de investitii, in general impartite in patru categorii descrise mai jos, in functie de riscul la care este expus investitorul.

Sunt fondurile de investitii cu risc minim, care investesc cel mult 10% din banii investitorilor in actiuni la Bursa, iar restul in alte instrumente financiare precum depozite sau obligatiuni. In general, aceste fonduri au avut anul trecut randamente (adica profituri) in jur de 10% pe an. Spre exemplu, fondul BCR Clasic a avut in 2005 un randament de aproape 11%, mai precis 10,92%, conform datelor UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) - asociatia ce reprezinta fondurile deschise de investitii.

Avantajul la acest tip de fond este faptul ca iti poti retrage banii oricand dupa o luna fara a plati nici un comision. Daca-i retragi mai devreme, platesti 2% din suma.

Fondurile diversificate

Fondurile de investitii cu risc mediu, denumite si fonduri diversificate, investesc cel mult 50% in actiuni, iar restul in certificate de trezorerie sau depozite bancare. Faptul ca o mare parte din banii jucatorilor sunt investiti in actiuni face ca si castigurile sa fie mai mari. Acestea nu au insa o crestere lineara, ca in cazul precedent, ci fluctueaza in functie de cresterile si descresterile de pe Bursa. In aceste conditii, pe termen scurt putem asista la scaderi, urmate de cresteri puternice.

Ce inseamna asta? De exemplu, cine a cumparat unitati de fond la BCR Dinamic la inceputul anului trecut, in ianuarie, cu pretul de 15 RON bucata, s-a aflat in culmea fericirii dupa trei luni, in martie, cand unitatea a ajuns la 18,5 lei. Cei care au fost impresionati de acest castig si au cumparat unitati in martie n-au simtit acelasi lucru peste trei luni. Ba dimpotriva, intrucat valoarea unitatilor a scazut cu 2 RON, la 16,5 lei. Asadar, daca ar fi avut nevoie de bani atunci, ar fi scos mai putin decat au investit, ca sa nu mai punem la socoteala si comisionul de 10% datorat pentru rascumpararea unitatilor inainte de termenul minim de 18 luni.

Cei care au strans insa din dinti si au mai avut rabdare pana la sfarsitul anului, au avut mari motive de sarbatoare: unitatile au ajuns in decembrie la valori de peste 21 RON. Asadar, un castig de peste 33% fata de inceputul anului.

Fondurile de actiuni

Fondurile cu risc maxim, denumite fonduri de actiuni, sunt cele care investesc banii investitorilor pana la 100% in actiuni. BCR a lansat la sfarsitul anului trecut un fond de acest tip: BCR Expert. In 6 februarie, valoarea unei unitati de fond era de 102,14 RON, iar numarul investitorilor era de 445. Cu numai opt zile (lucratoare) inainte, mai precis pe 25 ianuarie, fondul avea numai 403 investitori, valoarea unitatii fiind de 100,8 RON.

Banca Transilvania a lansat fondul sau BT Maxim, la sfarsitul lui august anul trecut. De atunci, fondul a avut o performanta de 25%, iar de la inceputul acestui an de 10,3%. Numarul investitorilor este de peste 760.
Conform UNOPC, BT Maxim consemna, la sfarsitul lunii decembrie, o crestere cu 13,3% a activului net, depasind valoarea de 12 milioane lei. Cresterea s-a produs pe fondul aprecierii cu 2,4% a valorii unitatii de fond (13,3% crestere de la momentul lansarii, inceputul lunii septembrie 2005). Evolutia inregistrata in aceasta perioada extrem de scurta si faptul ca in decembrie numarul de investitori ai fondului a crescut cu 57,3% pun in evidenta apetitul crescut al investitorilor fata de fondurile de actiuni, fonduri care ofera un potential de castig ridicat in contextul mentinerii unui nivel scazut al randamentelor plasamentelor monetare.

Fondurile Monetare

Fondurile Monetare sunt fonduri cu risc minim, intrucat peste 90% din bani sunt investiti in depozite bancare si certificate de depozit, dar au si cel mai mic castig. Un astfel de fond este Simfonia 1, administrat de societatea de investitii financiare a BRD (SG Asset Management). Anul trecut, Simfonia 1 a avut un randament de 5,97%, comparabil cu un depozit bancar.

Conform UNOPC, Fondurile Monetare au cedat in 2005 peste 20% din cota de piata, dar continua sa ramana excelente instrumente de cash management.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri