Bancile mici si mijlocii din Romania incearca sa gaseasca noi oportunitati pe piata, in conditiile in care privatizarea BCR si fuziunea Unicredito-HVB-Banca Tiriac au modificat sistemul de valori din sistemul bancar. Serviciile financiare de nisa par a reprezenta viitorul pentru bancile mici din Romania. Exista insa si banci - care dispun de suficienta forta - ce vor sa se dezvolte si sa se ia la tranta cu greii din piata.

Criteriul national

Banca libaneza Blom, actionarul majoritar al MISR Romanian Bank, se va axa pe atragerea de clienti din comunitatile arabe si pe intensificarea tranzactiilor cu subsidiare din Europa si Orientul Mijlociu, potrivit lui Saad Azhari, vicepresedinte si director general al institutiei. n Romnia ne vom concentra pe o nisa din piata, n special pe oferirea de servicii clientilor libanezi si arabi. De asemenea, ntruct avem retele n Europa si Orientul Mijlociu, vom ncerca sa efectuam tranzactii ntre acele state si Romnia, a declarat Azhari pentru Banker Middle East. El a mai precizat ca strategia adoptata pentru Romnia va fi diferita de cea din Egipt, pe aceasta piata banca urmnd sa desfasoare aceleasi activitati ca si n Liban, inclusiv de retail sau corporatiste.

Blom Bank a preluat anul trecut 96,77% din actiunile MISR Romanian Bank, pentru 97,8 milioane de dolari. MISR Romanian Bank a fost fondata n 1977, ca societate mixta egipteano-romna, si are sucursale n Egipt si patru agentii n Romnia - la Bucu-resti, Brasov, Cluj-Napoca si Constanta. La nceputul acestui an, Blom Bank a anuntat ca va majora capitalul sucursalei din Romnia, fara a specifica nsa valoarea investitiei.

Blom Bank analizeaza posibilitatea extinderii si n alte state din regiune, fara ca o decizie n acest sens sa fie luata nca. Banca administreaza depozite de noua miliarde de dolari, iar valoarea activelor totale se ridica la 11 miliarde dolari.

Reorientare regionala

OTP nu mai gaseste apetisanta piata romaneasca. Ea a facut o oferta ferma de preluare pentru Ukrsotsbank, a patra mare banca din Ucraina, analistii considernd ca banca ungara ar avea mai multe sanse de extindere pe piata ucraineana dect n Romnia. OTP are insa de luptat cu Commerzbank, Socit Gnrale, Erste Bank si Banca Intesa. Ar putea fi singura directie de urmat pentru extinderea regionala semnificativa a OTP. Nu cred prea mult n Romnia sau Slovacia. Croatia nu este nici ea prea sigura, a afirmat analistul Attila Vago, de la Concorde Securities.

In ciuda declaratiilor de intentie, banca ungara este in continuare interesata de preluarea CEC, n Serbia a facut o oferta pentru Vojvodjanska Banka, iar n Croatia pentru Splitska Banka. OTP este deja prezenta in Romania din aprilie 2004, cnd a preluat RoBank pentru suma de 47,5 milioane dolari.

Ultima achizitie importanta a OTP a avut loc n 2003, prin cumpararea bancii bulgare DSK, tintele bancii ungare din Serbia si Ucraina fiind preluate de institutii financiare occidentale, atrase de dezvoltarea rapida a pietelor din zona Balcanilor si Ucraina.

Solutia curajoasa

Finansbank Romania (membra a FIBA Group) adopta insa o tactica mai curajoasa. Actionarii bancii vor discuta, la sfarsitul acestei luni, majorarea capitalului social cu suma de 11,1 milioane euro.

Operatiunea va fi nsotita de emiterea unui numar de peste 18,6 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2,15 lei. Infuzia de capital va sustine financiar programul de dezvoltare a bancii n cursul acestui an. Fondurile vor fi destinate activitatii de creditare si extinderii teritoriale a bancii. Intentionam sa deschidem cel putin 50 de unitati teritoriale pna n decembrie 2006, din care 20 n Bucuresti, iar diferenta n diverse orase ale tarii, a declarat pentru Mediafax vicepresedintele Finansbank Romnia, Mirela Bordea. n prezent, banca detine un numar de 42 de unitati teritoriale.

Anul 2005 nu a fost deloc un an rau pentru Finansbank Romnia. Rezultatele financiare preliminare indica o majorare a activelor de 80% fata de decembrie 2004, un procent similar fiind obtinut si n cazul soldului creditelor. n anul 2004, banca a nregistrat un profit net de 13,2 milioane lei si active totale de 789,8 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri