Intr-un top al destinatiilor preferate de romani pentru a-si investi economiile, depozitele bancare, alaturi de achizitionarea de valuta, ocupa ultimele locuri. Cauza principala a reticentei de care oamenii dau dovada atunci cand vine vorba de un depozit bancar este, conform presedintelui firmei de consultanta BB&P, Bogdan Baltazar, dobanda "penibila". Ca reactie la masurile BNR bancile s-au orientat spre dezvoltarea produselor de creditare exprimate in moneda nationala

Intr-un top al "destinatiilor" preferate de romani pentru a-si investi economiile, depozitele bancare, alaturi de achizitionarea de valuta, ocupa ultimele locuri. Sondajul a fost realizat de Wall Street si pana ieri sintetiza opiniile a 2.200 de persoane. Conform sursei citate, romanii ar investi mai degraba in obiecte de arta decatsa-si deschida un depozit bancar.

Dobanda real negativa "alunga" potentialii deponenti

Cauza principala a "reticentei" de care oamenii dau dovada atunci cand vine vorba de un depozit bancar este, conform presedintelui firmei de consultanta BB&P, Bogdan Baltazar, dobanda "penibila". Daca rata medie a dobanzii pentru depozite bancare a fost de aproximativ 7%, in 2005 inflatia a atins valoarea de 8,6%.

Cu alte cuvinte, sa depui bani la o banca ar fi insemnat sa pierzi. Interventiile succesive ale Bancii Nationale au avut menirea de a provoca o scadere serioasa a dobanzilor. Astfel, daca in ianuarie 2005 dobanda medie era de 13,45%, in decembrie ea a scazut pana la 4,65%. Ca o consecinta, desi economisirea crescuse cu 30% in primele 5 luni ale anului 2005, in urmatoarea perioada a cunoscut o scadere destul de importanta. Alte cauze ar mai putea fi identificate si in cresterea atractivitatii domeniului imobiliar (leader detasat in topul mentionat) sau in popularizarea investitiilor la bursa.

Depozitele scad peste noapte

In saptamana 30 ianuarie - 3 februarie, ultima monitorizata de BNR, media zilnica a dobanzilor a scazut de la 12.197 milioane de lei noi la 11.549 milioane RON. Scaderea s-a produs in ciuda majorarii ratei medii a dobanzii.

Pentru a va putea face o idee asupra evolutiei depozitelor bancare, va prezentam datele furnizate de Banca Nationala. Astfel, numai in saptamana 12-16 decembrie 2005 media zilnica a depozitelor atrase de catre banci a scazut cu peste un milion de lei, de la 8.218.000 lei la 7.340.000. In aceeasi saptamana, dobanda medie a scazut de la 7,34% la numai 6,55.

Bogdan Baltazar: "Dobanzile la depozite vor creste, dar foarte putin"

Ultimele masuri ale BNR vor determina, conform specialistilor din domeniul financiar, o majorare a dobanzilor la depozite. "Dobanzile penibile pentru depozite vor creste probabil, dar cu cel mult 0,75%", a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar. In acelasi timp, creditarea isi va pierde usor din atractivitate, bancile fiind nevoite sa opreasca procesul de reducere a dobanzilor.

Scad depozitele, creste consumul

In conditiile in care depozitele nu au fost deloc atractive pentru populatie, bancile au cautat profitul prin dezvoltarea segmentului de creditare. Banca Transilvania, spre exemplu, a operat in 2005 cea mai mare reducere din piata la creditul imobiliar in lei, unde dobanda anuala a ajuns la 12,5%. BRD, Volksbank, si exemplele pot continua, au abordat la inceputul anului 2006 o politica de reducere a dobanzilor la credite. In mod firesc, credite mai atractive inseamna cresterea consumului.

16%, taxa pe pierderi

Un motiv in plus pentru romani de a nu mai deschide depozite este majorarea impozitului pe dobanda pana la 16%. Hotararea va afecta toti clientii bancilor care au facut un depozit dupa 1 ianuarie 2006. Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, considera ca impozitarea cu 16% a dobanzilor la depozitele constituite incepand cu 1 ianuarie 2006 nu va influenta foarte mult economisirea pe termen scurt insa ar putea afecta evolutia economisirii, in conditiile in care dobanzile practicate sunt oricum foarte mici, chiar real negative, in multe cazuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri