Banca Centrala Europeana (BCE) si-a reafirmat opozitia fata de un default, chiar si partial, al unui stat din zona euro si respinge orice plan de salvare care obliga sectorul privat, respectiv bancile, sa isi asume pierderi legate de datoriile suverane, transmite AFP, potrivit Mediafax.
"BCE se opune in special tuturor planurilor care nu sunt voluntare sau care contin elemente obligatorii pentru detinatorii de datorii publice", potrivit unui raport lunar.

In ultimele saptamani s-au intensificat discutiile privind reevaluarea in scadere a detinerilor de obligatiuni elene ale creditorilor privati.

Pe 21 iulie a fost stabilita o contributie de 21% a creditorilor privati la un al doilea plan de sustinere a Greciei, care implica reducerea valorii activelor. Aceasta reevaluare in scadere a detinerilor de obligatiuni, acceptata de banci in urma unor presiuni puternice, dar considerata voluntara, nu a fost considerata de piete drept "un eveniment de credit".

"O participare a sectorului privat ar putea avea efecte negative directe asupra sectorului bancar din zona euro si amplifica nevoia unei recapitalizari mari a bancilor", a avertizat BCE.

In plus, o astfel de participare a sectorului privat pentru sustinerea unui stat din zona euro ar putea speria creditorii si ar impiedica accesul altor tari pe pietele financiare, chiar daca fundamentele lor economice nu s-au schimbat, se arata in raport.

Astfel s-ar crea un cerc vicios in care recapitalizarea bancilor va indatora mai mult statele, iar ratingurile acestora ar putea fi revizuite in scadere, complicand mai mult situatia institutiilor financiare.

Participarea sectorului privat ar putea totodata sa puna in pericol reputatia euro si sa sperie investitorii privati si publici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri