Cursul de schimb a incheiat sedinta interbancara de luni la 4,3305 - 4,3325 lei/euro, intr-o piata cu volume reduse de valuta tranzactionata si cotatii sub 4,3200 lei/euro doar in prima parte a sesiunii.

Primele tranzactii din sedinta interbancara de luni au fost realizate la 4,3290 - 4,3320 lei/euro, valori usor peste ultele cotatii de vineri. Aprecierea a venit dupa ce ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 au solicitat Uniunii Europene sa prezinte la summit-ul UE de la sfarsitul saptamanii viitoare un plan complet, decisiv de rezolvare a crizei datoriilor de stat, conform Mediafax.

In prima ora a sedintei, rata de schimb a continuat sa scada lent, pana la un minim al zilei de 4,3210 lei/euro, insa dupa ora 12:00 cotatiile au revenit in jurul nivelului de 4,3300 lei/euro.

In a doua parte a zilei, euro a inceput sa se deprecieze in raport cu dolarul, iar asta a dus pe scadere si monedele statelor din regiune. Miscarea a venit dupa ce purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a avertizat ca asteptarile ca summit-ul Uniunii Europene (UE) de la sfarsitul acestei saptamani sa ofere o solutie definitiva la criza datoriilor suverane din zona euro sunt "vise" nerealiste.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat, de asemenea, ca astfel de asteptari pentru summit nu sunt realiste si ca reuniunea nu va asigura o "solutie definitiva".

La finalul sedintei de la Bucuresti, euro era cotat la 4,3305 - 4,3325 lei, paritate cu 0,25 - 0,3 bani peste inchiderea de vineri. Astfel, leul era depreciat cu 0,1% in raport cu euro, iar forintul era in scadere cu 0,5%, in timp ce zlotul se intarea cu 0,2%.

Cursul de referinta anuntat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,96 bani, la 4,3329 lei/euro, si a atins, astfel, cel mai ridicat nivel din luna octombrie. O rata mai mare a fost afisata pe 30 septembrie, cand euro a fost cotat la 4,3533 lei.

Leul s-a depreciat usor si in raport cu francul elvetian, paritatea urcand cu 0,86 bani, la 3,5042 lei/franc, de la 3,4956 lei/franc.

Pe de alta parte, moneda nationala s-a apreciat usor in raport cu dolarul american, iar cursul de referinta a coborat cu 0,24 bani, de la 3,1324 lei/dolar, la 3,1300 lei/dolar.

Bancile comerciale au afisat in prima parte a sedintei interbancare de luni dobanzi de 4,79% - 5,29% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, foarte apropiate de cele practicate vineri, de 4,78% - 5,28%. Randamentele pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au avansat la 5,17% - 5,67%, dupa ce vineri au fost de 5,08% - 5,58%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri