Romanii care au accesat credite mari inainte de criza financiara, vrajiti de mirajul ofertelor bancare fara garantie, se lupta, in momentul de fata, cel mai mult cu problema datoriilor, a declarat Georg Kovacs (foto), director general al managerului de creante EOS KSI Romania.
"Problema romanilor nu este ca sunt din fire rau-platnici, ci faptul ca in prezent nu au bani sa-si achite datoriile. Totusi, numarul celor contactati de noi si care isi asuma angajamente de plata a crescut in ultima vreme, insa in comparatie cu celelalte state din regiune avem rezultatele cele mai slabe", a declarat Georg Kovacs.

In anul 2010, piata de colectare creante din Romania a atins o valoare de aproximativ 200 milioane de lei (45 milioane de euro), in crestere cu aproximativ 36% comparativ cu anul precedent, pe fondul cresterii volumului de credite neperformante. "Romanii care au luat credite de 40.000-50.000 de lei, la costuri foarte mari, se lupta cel mai mult cu plata datoriilor la creditori. La un credit de 10.000 de euro, sa ai disponibil doar 50 de euro pe luna este destul de greu de rambursat", a precizat Kovacs.

El a adaugat ca in perioada anilor 2010-2011 s-a observat o curatare a creditelor de retail fara garantii in sectorul bancar, prin externalizarea si vanzarea portofoliilor neperformante. Valoarea medie a cazurilor externalizate de banci catre companii de colectare a fost de 454 si 755 de euro in trimestrul trei si respectiv patru din 2010 si de 621 si 373 de euro in primele trei luni, respectiv al doilea trimestru din 2011. Raportat la media din Europa de sud-est valoarea externalizarilor este de 3-4 ori mai mica, iar comparativ cu situatia din Grecia, chiar si de peste 10 ori.

"Diferenta se explica prin maturitatea redusa a creditelor neperformante externalizate de bancile din Romania, comparativ cu alte state si prin valoarea mica a creditelor. Acest aspect asigura si o rata de succes superioara fata de alte state. Cu cat sunt mai vechi creditele cu atat este mai dificil de colectat", a precizat Kovacs.

Valoarea medie a platilor efectuate in Romania de catre debitori este insa de doar 58 de euro, fata de media din Europa Centrala si de Est, de 75 de euro. Rata angajamentelor de plata respectate a ramas constanta in primele doua trimestre ale lui 2011, in crestere insa cu 6 puncte procentuale, comparativ cu trimestrul patru din 2010 si cu 4 puncte procentuale fata de trimestrul trei. Romania sta bine si la capitolul rata de colectare, cu o rata de succes de 14%, fata de 2% media din Europa de sud-est.

"Nu inseamna ca romanii sunt cei mai buni platitori din regiune, ci faptul ca bancile din Romania externalizeaza creantele intr-un stadiu incipient decat cele din alte tari. Acesta este un lucru bun pentru ca astfel nu se ajunge la valori mari ale creantelor", a adaugat directorul general al managerului de creante EOS KSI Romania.

Bancile vor externaliza si creditele ipotecare

Odata cu vanzarea majoritatii creditelor de consum neperformante, bancile vor incepe sa vanda credite garantate cu ipoteca, pentru care debitorii nu mai platesc ratele, ceea ce va orienta achizitiile firmelor de colectare de creante catre acest gen de finantari. Spre comparatie insa, pretul de achizitie a portofoliilor de credite neperformante garantate cu ipoteca este de 30-35% din valoarea creditului, in timp ce pentru cele negarantate pretul se ridica la aproximativ 8-10%.

Seful EOS a adaugat ca daca recesiunea va continua si in 2012 este posibila o scadere a preturilor portofoliilor de credite neperformante, de la aproximativ 8% in prezent, la 5%.

"Vanzarea de portofolii de creante garantate cu ipoteca va avea un impact important asupra bancilor deoarece acestea vor putea sa-si scoata din contabilitate aceste imprumuturi neperformante. Am avut oferte de vanzare de portofolii de pana la 50-60 de proprietati, dar nu avem date ca s-ar fi incheiat un contract de acest gen. Ne asteptam ca bancile sa inceapa sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca din 2012", a precizat Kovacs.

EOS KSI Romania a realizat in anul 2010 o cifra de afaceri de aproximativ 41,2 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 8% fata de cifra de afaceri inregistrata in anul 2009. Astfel, a reusit sa se mentina pe pozitia de lider al pietei de colectare creante din Romania, cu o cota de piata ce depaseste 22%. Pentru anul 2011, se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri pana la valoarea de 44 milioane lei.

Principala activitate a EOS KSI Romania o reprezinta achizitia portofoliilor de creante neperformante, in anul 2010 valoarea nominala a investitiei atingand aproximativ 600 milioane de lei. Activitatea de debt purchase reprezinta peste 65% din totalul cifrei de afaceri inregistrata de companie in anul 2010.

In anul 2012, Kovacs estimeaza o scadere a volumelor externalizate pentru creditele de retail neperformante, fara garantie, datorita activitatii intensive de externalizare si vanzare a portofoliilor neperformante din ultimii doi ani. In acelasi timp, ne asteptam la o crestere a pietei de colectare creante, bazata pe achizitiile de portofolii neperformante din perioada 2010-2011, in special pentru acei jucatori care au fost activi in activitatea de debt purchase. Pe segmenul de externalizare insa, se estimeaza o diminuare sau cel mult la o stagnare a activitatii.

Piata de colectare de creante a inceput sa se dezvolte in 2003-2004, odata cu avansul segmentului de credite de consum si este dominata in prezent de aproximativ 10 jucatori importanti (locali si internationali), pe langa care activeaza 30-40 de jucatori medii sau mici. Aproximativ 200 milioane de lei(45 milioane de euro) este valoarea pietei de colectare a creantelor in 2010, cifra care cumuleaza activitatile companiilor de colectare cu cele ale birourilor de avocatura care au si aceasta specializare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri