Pe piata creditelor pentru locuinte se ascute competitia. Scad dobinzile si se maresc termenele de rambursare. Daca bancile se vor lua una dupa alta in lupta pentru cota de piata, se anunta vremuri bune si mai ieftine pentru cei in cautarea unei locuinte
In tarile europene, ponderea creditelor destinate achizitionarii de locuinte domina autoritar piata imprumuturilor bancare. Spre deosebire de Romania, unde imprumuturile de retail reprezinta 75% din total, in statele UE situatia este inversa. Lucru stiut de bancile straine care opereaza la noi si care se intrec in ultima vreme in competitia pe acest segment de creditare.

Startul a fost dat de Volksbank, care a redus de la 1 februarie dobinda la creditele pentru locuinte in euro la 6,75%, acesta fiind cel mai scazut nivel al dobinzii pentru moment. Tot de la 1 februarie, BRD Groupe Socit Gnrale a scazut dobinda la creditele imobiliare/ipotecare acordate in euro cu 2,1 puncte procentuale, coborind sub nivelul de 8% pe an (7,9%), in timp ce dobinda la creditele in lei s-a redus cu 0,6 puncte procentuale, pina la nivelul de 8,9% pe an.

Ofensiva BCR, marca Erste

Preluarea BCR de catre Erste Bank incepe sa dea primele roade pentru clienti. Dupa scaderea dobinzilor la cardurile de credit emise de banca, Banca Comerciala Romana a lansat ofensiva pe piata imprumuturilor ipotecare si pentru terenuri. BCR a lansat un nou tip de credit pentru investitii imobiliare, in valuta, cu o dobinda fixa in primul an de rambursare sau in primii doi ani, in functie de optiunea beneficiarului. BCR cere ca unica garantie ipoteca pe casa sau teren.

La creditele acordate in euro dobinda este de 7%/an fixa in primul an de zile sau 8%/an fixa in primii doi ani de derulare a creditului. In cazul creditelor imobiliare in dolari, solicitantul poate opta pentru o dobinda fixa de 8% pentru primul an sau de 9% fixa pentru primii 2 ani. In cazul ambelor variante, indiferent de moneda in care se contracteaza creditul, dupa perioada cu dobinda fixa, banca va aplica dobinda variabila din acel moment pe care o practica la imprumuturile imobiliare si care este, in prezent, de 8,9% la euro, respectiv 9,4% la dolari. Noile tipuri de credite se acorda pe o perioada de 25 de ani, iar avansul cerut este de 25%.

Atentie la comisioane

Dobinzile la creditele imobiliare sau ipotecare sint in scadere, ceea ce este o veste buna, iar concurenta pe acest segment la va duce probabil si mai jos. Aceeasi concurenta va face si ca ofertele sa fie apropiate sub raportul costurilor pentru clienti. Insa, pentru a alege cea mai convenabila varianta de finantare este necesara o analiza atenta a comisioanelor percepute, care difera mult de la banca la banca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri