Modificarile legislative privind creditele pentru consumatori efectuate prin OUG 50 au avut ca efect renegocierea contractelor in conditii mai favorabile clientilor, dublarea numarului de credite refinantate, iar 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi, potrivit Consiliului Concurentei dat publicitatii de Mediafax.
"Scopul urmarit prin introducerea in Ordonanta a dispozitiilor referitoare la eliminarea sau, dupa caz, reducerea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost cresterea corecta a concurentei intre banci, ca urmare a cresterii gradului de mobilitate a clientilor. Un indicator important in constatarea realizarii acestui obiectiv s-a concretizat in evolutia activitatii de refinantare la nivelul sistemului bancar din Romania", se arata intr-un studiu al Consiliului Concurentei intitulat "Mediul Concurential romanesc-evolutii in sectoare esentiale".

In urmatorul an dupa aparitia Ordonantei (iunie 2010 – mai 2011), au fost acordate aproximativ 160.000 de credite de refinantare, comparativ cu 85,500 de refinantari in perioada similara a anului precedent.

Volumul cumulat al creditelor de refinantare in lei in primul an de la aparitia OUG 50 a fost de 2,17 miliarde de lei, de doua ori mai mare decat cel din intervalul anterior. Suma reprezinta 6% din volumul creditelor in sold acordate gospodariilor populatiei.

Volumul creditelor refinantate in valuta, in perioada iunie 2010 – mai 2011, a fost de 338 milioane euro.

Studiul Consiliului Concurentei arata ca prevederile Ordonantei au influentat in mod direct un numar total de circa 229.000 de clienti care au efectuat rambursari anticipate partiale ale creditelor acordate in lei si valuta, iar volumul corespunzator platilor efectuate anticipat a fost de 542,2 milioane lei, respectiv 261,9 milioane euro.

Considerand o reducere cu trei puncte procentuale a comisionului de rambursare anticipata a clientilor bancari care au rambursat anticipat o parte din credit rezulta economii de aproximativ 16 milioane lei, respectiv 7,85 milioane euro.

"Prin urmare, dispozitiile art. 67 din Ordonanta au avut un impact semnificativ in sectorul bancar, cu implicatii directe pentru mobilitatea clientilor si pentru nivelul concurentei din sector. Aceasta opinie a fost sustinuta si de majoritatea bancilor comerciale chestionate, care au apreciat eliminarea comisionului de rambursare anticipata ca avand un efect pozitiv asupra mobilitatii clientilor bancilor", se mai arata in studiu.

Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgata la finele lunii decembrie, dupa mai multe luni de dezbatere publica, iar principalele prevederi s-au referit la eliminarea comisionului de rambursare anticipata si calcularea dobanzii la toate creditele noi in functie de Euribor/Robor plus marja.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri