Bancile pentru locuinte aduc mai multa stabilitate in sistem, pentru ca se bazeaza pe economisire si nu creeaza bule imobiliare, spre deosebire de institutiile de credit comerciale, care au in fisa postului si operatiuni speculative, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Bancile pentru locuinte aduc mai multa stabilitate in sistem, spre deosebire de bancile comerciale, care au un camp mai larg de actiune. In fisa postului au si operatiuni speculative", a spus Isarescu, scrie Mediafax.

El a aratat ca atunci cand bancile comerciale se folosesc de operatiuni speculative creste riscul aparitiei unor bule speculative, iar acest lucru s-a intamplat si in Romania in cateva orase.

"Programul Prima Casa si bancile pentru locuinte au lucrat anticiclic si au ajutat la spargearea bulei mici imobiliare care era in Romania", a mai spus seful bancii centrale.

Statul acorda anual o prima de 25% din valoarea economisita in scop locativ de catre clientii bancilor pentru locuinte care activeaza pe segmentul de economire-creditare din Romania, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte, in limita a 250 de euro.

BCR Banca Pentru Locuinte si Raiffeisen Banca Pentru Locuinte vand produse de economisire-creditare in lei destinate imbunatatirilor locative, prin care clientii pot angaja imprumuturi in moneda nationala cu dobanzi mai mici decat cele din piata.

Sistemul de economisire-creditare a fost introdus in Romania in 2004, iar gradul de penetrare este mult mai redus decat in alte state din regiune, precum Ungaria, Croatia, Slovacia sau Cehia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri