Romania a plecat la drum cu ideea ca economia functioneaza dupa principiul "mainii invizibile", dar Adam Smith vorbea despre acest termen intr-o societate puritana, unde, ca sa zic mai pe romaneste, oamenii puneau osul la treaba, nu aveau intentii de speculatii, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA.
"Un economist spunea odata «invata un papagal ce este cererea si oferta si o sa iasa un economist». Noi am plecat la drum, dupa atatia ani in care economia a fost comandata de la centru, cu ideea de «mama invizibila». Pai, Adam Smith avea aceasta formulare intr-o societate puritana, unde oamenii, ca sa zic mai pe romaneste, puneau osul la treaba, nu aveau intentii de speculatii, iar codurile de etica erau foarte puternice. Trebuie sa avem un cod de etica in afaceri pentru ca «mana invizibila» sa functioneze", a explicat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a spus ca Romania are o economie de piata mica, intrucat gradul de ocupare al fortei de munca este de 60%, iar fiecarui angajat ii revine mai mult de un asistat social.

"Nimeni nu trebuie sa astepte solutii financiare la problema asistentei sociale, deoarece este un dezechilibru fizic. Statul se poate imprumuta doi - trei ani ca sa acopere deficitul, dar cam atat. Romanii care lucreaza in afara tarii trebuie adusi inapoi. Ei trimit bani in tara, insa nu contribuie si la sistemele de asistenta sociala", a declarat Isarescu.

El a mentionat ca notiunea despre care se va discuta in urmatorii ani va fi "dezvoltare inclusiva", care reprezinta crestere economica care genereaza locuri de munca.

"Exista cresteri economice care nu genereaza locuri de munca sau care genereaza foarte putine", a punctat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a precizat ca, per total, crizele financiare nu pot fi evitate, dar efectele acestora pot minimalizate.

"Alan Greenspan (fost presedinte al Federal Reserve - n.r.) spunea ca, intr-un secol, intr-o tara dezvoltata, sunt inevitabile 2-3 crize majore. Cu totii am fost tentati sa credem ca pietele lasate libere vor rezolva probleme si nu s-a intamplat acest lucru. Castigatorii premiului Nobel din 1997 (Robert Merton si Myron Scholes - n.r.) au gasit o formula prin care toata lumea castiga la bursa. Insa ei nu au raspuns la o singura intrebare, daca toata lumea castiga, cine sunt pierzatorii?", a afirmat Mugur Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a mai explicat ca nu crede ca se va renunta la moneda euro, intrucat nu crede ca Europa mai vrea sa se mai intoarca la perioada cand oamenii mergeau dintr-o tara in alta „cu buzunarul plin de maruntis” format din monedele diferitelor state.

Mugur Isarecu a primit joi, de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), titlul de Doctor Honoris Causa.

Guvernatorul a mai primit aceasta disctinctie din partea Universitatii de Nord din Baia Mare (2000), Universitatii din Craiova (2003), Universitatii din Pitesti (2006), Universitatii din Bacau (2007), Universitatii de Vest din Timisoara (2007), Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (2009), Academiei de Studii Economice din Chisinau (2010), Universitatii „Transilvania” din Brasov (2011) si a Universitatii Romano-Americane (2011).





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri