Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%, a anuntat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Spunem doua lucruri, pana spre primavara anului viitor va continua caderea preturilor, a IPC, pentru ca efectul de baza continua. S-ar putea ca prin martie sa fie in jur de 2% sau chiar mai putin, apoi tot efectul de baza ne va impinge mai in sus spre vara. Nu vedem in vara scaderi de preturi alimentare, ne mentinem conservatori. Avem amplitudini extrem de mari in acesta perioada, de 2%. Pentru ca in aceasta perioada am avut o scadere medie de 0,2%, efectul de baza va duce inflatia de la 2%, sub 2%, spre 3,5-3,6% in toamna. S-ar putea sa avem in primavara o rata a inflatiei sub media UE", a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.

"Tindem sa credem ca avem un dezechilibru si exista riscul unei abateri in sus fata de scenariul de baza. Insa, aceste abateri sunt usor atenuate. Exista un risc de abatere in sus, in special de la cursul leului. Observam ca perioada aceea de sentiment pozitiv al pietelor, din lunile aprilie mai sau chiar iunie, pare ca a disparut. Intr-un fel pentru noi a fost o usurare, pentru ca, mai in gluma mai in serios, nu este usor sa lupti cu intrarile de capital, mai ales cand ai diferential pozitiv de inflatie", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a adaugat ca in prezent se observa o inversare a trendului si, chiar daca nu exista iesiri de capital, intrarile sunt foarte mici.

"Bancile care au miscat capitalurile straine in si din afara Romaniei sunt mult mai precaute, si nu numai cu Romania", a afirmat seful bancii centrale.

Guvernatorul BNR a adaugat ca exista un risc de abatere in in sus a inflatiei din evolutia economiei, zona euro si criza datoriei suverane, dar nu pe canalul cresterii economice, pentru ca ar actiona in directia dezinflatiei, ci pe canalul increderii si presiunii asupra leului.

"In ceea ce priveste consolidarea fiscala, avem de data aceasta un echilibru. Masurile anuntate de Guvern sunt chiar peste asteptarile noastre. Pe partea cealalta avem an electoral si stim ca in an electoral este greu sa tii in frau cheltuielile bugetare", a mai spus Isarescu.
Rata anuala a inflatiei inregistrata in Romania in luna septembrie a fost apropiata de media UE, de 3,3%. Preturile de consum au crescut intr-un ritm mai alert decat in Romania in opt state membre.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, afirma in luna septembrie ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri