Pentru cei care n-au avut prilejul sa citeasca vreuna din cartile lui Peter Linch, celebrul manager american de fonduri, am considerat cxa este util sa prezentam cateva dintre regulile de aur ale succesului in investitii, de care trebuie sa tina seama investitorii neprofesionisti, conform autorului mai sus amintit.

Linch a condus fondul de investitii "Magelan" al societatii de administrare Fidelity, in perioada 1982-1992, fond care a crescut in acea perioada de la 50 de milioane de dolari la 50 de miliarde, inregistrand un randament investitional mediu anual de 29 la suta. El este cel care a spus ca, "in momentul cand investesti, trebuie sa ai credinta in natura umana, in capitalism, in tara si in prosperitatea viitoare in general".

Vom prezenta, in continuare, cateva din regulile de aur formulate in cartea "One Up on Wall Street" (,,Singur deasupra Wall Street-ului")

Investitiile sunt distractive, excitante, dar si primejdioase daca nu-ti faci cercetarea. Avantajul de investitor nu este ceva ce obtii de pe Wall Street. Este ceva ce ai deja. Poti depasi expertii daca-ti folosesti avantajul investind in companii pe care le cunosti.

De trei decenii piata este dominata de un grup de investitori profesionisti. Aceasta face mai usoara munca investitorului amator.Poti invinge piata ignorand "grupul".

In spatele oricarei actiuni este o companie. Afla ce face

Adesea, nu exista o corelatie intre succesul operatiilor unei companii si succesul pretului actiunii, pe o perioada de cateva luni sau ani. Pe termen lung, exista o corelatie de 100% intre succesul companiei si succesul actiunii. Aceasta diferenta este cheia spre inmultirea banilor. Trebuie sa fii rabdator si sa detii companii de succes.

Trebuie sa stii ce detii, si de ce detii.

A detine actiuni este ca si cum ai avea copii, nu te implica mai mult decat te poti descurca. Investitorul amator are timp sa urmareasca 8-12 companii. Nu trebuie sa ai mai mult de 5 companii la un moment dat.

Daca nu gasesti o companie atractiva , pune-ti banii in banca

Nu investi intr-o companie fara sa-i intelegi finantele. Cele mai mari pierderi provin de la companiile cu bilanturi slabe. Uita-te daca compania este solvabila.
Evita actiunile "hot" din industriile "hot".

Marile companii, la rece, si industriile conservatoare, sunt mari castigatori

Cu companiile mici, mai bine asteapta pana cand ei obtin un profit , inainte de a investi.
Daca te gandesti sa investesti in industriile cu necazuri, cumpara actiunile companiilor care raman puternice. Asteapta pana cand industria da semne de realansare. Daca investesti 1000 de dolari in actiuni, poti pierde 1000 de dolari, dar poti castiga 10.000 sau 50.000 de dolari peste timp, daca esti rabdator. Prin diversificare se pierde avantajul concentrarii pe castigatori.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/stiri.php?ContentID=6326

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri