Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei si cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentand 1,9% din PIB pe metodologia cash si sub 3% pe standarde europene, scrie Mediafax.
Desi fundamentarea veniturilor bugetare a avut la baza o crestere economica de 1,8% pentru anul viitor, PIB-ul propus de Comisia Nationala de Prognoza, de 580 de miliarde lei, care va fi publicat si utilizat la raportarea procentuala a capitelor de venituri si cheltuieli, indica o crestere de 2,3%.

Bugetul pentru anul viitor a fost construit pe o crestere economica situata intre 1,8% si 2,3%

De altfel, seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat la inceputul saptamanii ca PIB-ul a fost revizuit in crestere pentru acest an de la 542 miliarde lei la 548 miliarde lei si in scadere pentru 2012 de la 590 de miliarde lei la 575 miliarde lei, echivalentul unei cresteri economice de 1,8%.

Includerea in buget a unui PIB mai mare decat cel utilizat la fundamentarea veniturilor si cheltuielilor aduce un avantaj marginal la nivelul deficitului relativ, care in ambele cazuri este foarte apropiat, intre 1,93% si 1,95% din PIB.

Veniturile bugetare reprezinta o pondere de 33,7% din PIB, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de acest an, potrivit unui document guvernamental.

In cadrul veniturilor bugetare, in anul 2012 cele mai mari ponderi sunt inregistrate de contributiile sociale, TVA si accize.
Cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2012 sunt prevazute in suma de 206,5 miliarde lei, cu o pondere de 35,6% din PIB, fata de 37,8% din PIB in 2011.

Cheltuielile de investitii sunt prevazute la 6,5 % in PIB.

Concomitent, subventiile scad la 0,91% din PIB, fata de 1,2 % din PIB in acest an, cheltuielile de personal continua sensul descendent si in anul 2012, ajungand la 6,9 % din PIB, de la 7,5% in acest an, cu perspectiva cresteri acestora in cursul anului pana la 7,2%, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru.

In acest uiltim scenariu, Guvernul ar putea aloca 1,7 - 1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor de la mijlocul anului viitor, ceea ce inseamna o majorare a fondurilor de salarii cu 4,5%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri