Titlurile emise de Banca Transilvania (TLV) si BRD au inregistrat o crestere semnificativa a cotatiilor in acest an, ajungand sa depaseasca indicatorii inregistrati de alte banci tranzactionate la bursele din regiune. Dar cele doua banci importante se bucura de perspective favorabile pe termen mediu si lung.
Actiunile celor doua banci importante de la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au avut evolutii spectaculoase in acest an, depasind in repetate randuri valori maxime istorice. Spre exemplu, cursul actiunilor Banca Transilvania (TLV) s-a apreciat cu 20% fata de nivelul atins la sfarsitul anului trecut, in timp ce titlurile BRD au castigat 43,8%.
Andrei Anghel, analist Confident Invest, este de parere ca evolutia bancilor in urmatoarele luni va urmari evolutia indicelui BET. Mentinand estimarile de 40-50% crestere anuala a indicelui BET si luand in calcul o probabilitate mare de a obtine un verdict pozitiv in privinta integrarii in mai, analistul Confident Invest a formulat doua scenarii, cu sanse egale de producere. Primul estimeaza ca Bursa va intra pe un palier eventual usor ascendent, pana in luna mai-iunie, urmat de o crestere relativ accentuata in urmatoarele cinci luni, iar cel de-al doilea prevede ca indicele va suferi o corectie semnificativa in perioada martie-aprilie, similara celei inregistrate anul trecut, urmata din luna iunie de o crestere accentuata a indicelui general.

Perspective pentru sistem

Cresterile cotatiilor pentru actiunile bancare romanesti sunt determinate si de perspectivele mai bune pe care le are sistemul bancar romanesc fata de restul tarilor din Europa Centrala si de Est. Adrian Lupsan, analist la Intercapital, este de parere ca, indiferent de evolutiile pe termen scurt, actiunile bancare romanesti fac parte inca din categoria celor preferate de mare parte a investitorilor. Motive ar fi ca dinamica profiturilor in sectorul bancar este peste a altor sectoare de activitate, iar capitalizarea pietei romanesti e la niveluri inferioare, a explicat analistul Intercapital.

Carmen Lipara, analist la Ieba Trust, considera ca sistemul bancar prezinta un grad scazut de bancarizare comparativ cu tarile din regiune si din UE. In opinia sa, e posibil ca profiturile bancilor sa nu mai inregistreze cresteri foarte mari, marjele de dobanda trebuind sa se reduca treptat, in timp ce veniturile din comisioane ar trebui sa inregistreze o influenta din ce in ce mai mare asupra veniturilor totale obtinute de banci.

BRD incotro?

Desi titlurile BRD par mai ieftine decat cele emise de TLV, analistii sunt optimisti in ceea ce priveste potentialul lor. Spre exemplu, Iulian Panait, presedinte al KTD Invest, a precizat ca BRD este unul dintre emitentii cu potential de crestere sanatoasa a pretului in lunile urmatoare, palierul de 20,00 lei/actiune fiind destul de greu de depasit in saptamanile urmatoare, dar nu si pe termen mediu.

Andrei Anghel, analist la Confident Invest, este de parere ca dezvoltarea accentuata a sectorului bancar ro-manesc va continua, ceea ce determina rezultate extrem de bune in special pentru bancile mari, cum este cazul BRD. In plus, dintre bancile listate la BVB, numai BRD este competitiva cu banci din Austria, Cehia, Ungaria, in ce priveste indicatori de piata, de genul PER, motiv pentru care ramane una dintre cele mai bune investitii pe BVB in pofida cresterii accentuate din ultimul timp, apreciaza analistul Confident Invest.

Adrian Lupsan, analist Intercapital, este de parere ca, in pofida unui PER actual de 23,87 si pret/valoare contabila de 5,81, dar in conditiile in care exista posibilitatea de crestere reala a profitului si in 2006, actiunile BRD vor ramane atractive, cel putin in contextul macro si bancar actual.

TLV, in crestere

Daca pentru BRD situatia e favorabila, o problema poate aparea la bancile mici, care nu intotdeauna ar putea specula cu oportunitatile aparute in sistemul bancar. Dar Banca Transilvania are perspective bune si in perioada urmatoare, daca isi va mentine aceeasi politica de crestere agresiva ca si in trecut.

Andrei Anghel este de parere ca TLV are rezultate excelente, iar stilul agresiv de expansiune (majorarile de capital succesive) ii da o sansa in lupta care se asteapta. In opinia sa, titlurile TLV se tranzactioneaza in acest moment la o prima considerabila fata de cota de piata detinuta.
Analistul Intercapital a declarat ca, desi actiunile TLV sunt scumpe, avand un PER de 38,04, aferent anului 2005, posibilitatea unei majorari de capital poate genera pe termen mediu un profit consistent pentru majoritatea investitorilor. De asemenea, Banca Transilvania ramane o perla pentru bancile mari, inca numeroase, interesate sa patrunda in perspectiva pe piata romaneasca bancara, a precizat Lupsan.

Listarea BCR, factor pozitiv

Desi este asteptata cel mai tarziu peste trei ani, listarea BCR la Bursa e vazuta cu ochi buni de analisti. Cristian Tudorescu apreciaza ca listarea BCR se va produce, probabil, catre limita maxima a termenului de trei ani prevazut in contractul de privatizare, singurele variante pentru expunerea pe sistemul bancar ramanand tot BRD si TLV.

Iulian Panait considera ca, la momentul listarii, titlurile BCR vor deveni, alaturi de BRD, o referinta pentru evolutia celorlalte doua banci listate in prezent. De aceeasi parere este si analistul Vanguard, care apreciaza ca momentul listarii BCR ar insemna o reasezare a preturilor tuturor bancilor cotate, astfel incat sa reflecte mai fidel valorile reale ale emitentilor.

Adi Lupsan estimeaza ca listarea BCR va determina o crestere semnificativa a capitalizarii bursiere, precum si a ponderii actiunilor bancare in componenta indicelui BET. Mai mult decat atat, pretul potential la care BCR ar fi listat se afla deja la un nivel superior, avand in vedere efortul financiar pe care Erste Bank l-a facut pentru a deveni actionar majoritar, apreciaza analistul Intercapital.

Avantajele unei piete emergente

Din perspectiva integrarii europene, evolutia Bursei romanesti nu ar mai trebui privita separat de cea din regiunea central si est-europeana. Iulian Panait explica nivelul mai ridicat al indicatorilor PER, pret/cota de piata, pret pe valoarea activelor bancare decat cei din pietele mature prin potentialul de crestere al afacerilor respective, mult mai mare intr-o piata emergenta cum este Romania decat in zonele stabile economic. Si analistul Ieba Trust explica valorile indicatorilor PER si P/BV mai mari fata de cele din tarile din regiune prin potential de crestere inca existent la nivelul sectorului bancar. Oportunitatile de crestere la
nivelul sistemului bancar sunt date si de faptul ca acesta va trebui sa sustina ritmul cresterii economice a Romaniei pentru a atinge nivelul cerut de integrarea in UE.

Conform unui raport facut de Thomson Financial la sfarsitul anului trecut despre sectorul bancar din aceasta zona a Europei, media PER-ului se situeaza undeva in jurul valorii de 16, iar estimarile pentru 2007 ale PER-ului sunt de 12-13,5. De asemenea, indicatorul P/B se pozitioneaza undeva in jurul valorilor 2,8-3. In cazul celor doi indicatori, BRD si TLV inregistreaza un nivel mult superior. Analistul Intercapital explica decalajul existent intre valorile de la BVB si cele din regiune prin dinamica pietei bancare din zona respectiva, celelalte piete bancare atingand un nivel de maturitate superior pietei romanesti, iar ponderea serviciilor bancare in PIB fiind mult superioara, ceee ce duce la o dinamica potentiala a profitului inferioara pietei romanesti. In opinia sa, desi avem actiuni bancare scumpe comparativ cu alte piete ECE, potentialul pe termen mediu si lung inca exista.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri