UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a inregistrat pierderi record, de 10,6 miliarde de euro, in trimestrul al treilea, dupa revizuirea in scadere a fondului comercial, si va concedia peste 5.000 de angajati din Italia pana in 2015, pentru eficientizarea activitatilor.
Astfel, grupul a raportat o pierdere de 8,7 miliarde de euro ca urmare a reevaluarii in sens negativ a fondului comercial legat de achizitiile din Ucraina si Kazahstan.

Actiunile grupului au scazut cu pana la 9,6% dupa ce UniCredit a prezentat un plan strategic care include o emisiune de drepturi de 7,5 miliarde de euro, in primul trimestru al anului viitor, pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului de peste 9%, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Cum arata rezultatele in Romania

Profitul inainte de taxe al grupului UniCredit in Romania a scazut cu 45% in primele noua luni ale anului, de la 59 milioane euro anul trecut la 33 milioane euro, iar veniturile au coborat cu 11%, de la 244 milioane de euro la 218 milioane de euro.

Veniturile nete din dobanzi au inregistrat un declin de 19%, de la 173 milioane de euro anul trecut la 140 milioane de euro, potrivit raportului grupului. UniCredit a obtinut in Romania venituri nete din comisioane si taxe de 43 milioane de euro, cu 7,6% mai mult fata de 40 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile nete din operatiuni pe pietele financiare au urcat cu 13%, de la 30 de milioane de euro la 34 milioane de euro.

Profitul operational a coborat in intervalul analizat cu 23%, de la 141 milioane euro la 109 milioane euro.

Costurile operationale au crescut cu 5,6%, de la 103 milioane de euro la 109 milioane de euro, din care 51 de milioane de euro reprezinta costuri salariale, cu un milion de euro mai mult ca in primele noua luni ale anului trecut.

Raportul dintre costuri si venituri a avansat de la 42,3% in primele noua luni ale anului trecut la 50,1% in perioada similara a acestui an.

Planul de criza al UniCredit

Grupul a anuntat ca va renunta la activele care nu au o importanta strategica, dar nu a oferit detalii.

UniCredit a precizat ca cresterea spread-urilor obligatiunilor guvernamentale a contribuit la o pierdere din tranzactii de 285 milioane de euro.
In primele noua luni, grupul a inregistrat pierderi de 9,3 miliarde de euro, ca urmare a rezultatului negativ de 10,6 miliarde de euro din trimestrul al treilea.

UniCredit va face in primul trimestru al anului viitor o emisiune de drepturi in valoare de 7,5 miliarde de euro, astfel incat sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului (Tier1) de peste 9%, inainte de termenul limita stabilit de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), de 30 iunie 2012.
Consiliul de administratie propune totodata ca in 2012 sa nu fie platite dividende pentru rezultatele financiare din 2011.

UniCredit urmeaza sa concedieze 5.200 de angajati din Italia, pana in 2015, pentru eficientizarea activitatilor.

"Decizia de a reevalua in scadere fondul comercial pentru mai multe branduri si de majorare a capitalului va consolida banca, atat in privinta balantei contabile cat si a capitalului", a declarat directorul general Federico Ghizzoni.

UniCredit precizeaza ca revizuirea fondului comercial nu va afecta lichiditatile si capitalul.

Provizioanele pentru creditele neperformante ale bancii au crescut la 1,85 miliarde de euro in trimestrul al treilea, de la 1,63 miliarde de euro cu un an in urma.

Veniturile au scazut cu 11%, la 5,7 miliarde de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri