Cotatiile monedei nationale oscilau usor peste 4,35 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare, iar dealerii spun ca interventiile indirecte ale BNR din ultimele zile au ridicat dobanzile pe piata monetara, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3515 - 4,3545 lei, sub nivelul de la finele sesiunii precedente, de 4,3575 - 4,3600 lei/euro.

In debut, schimburile se perfectau la 4,3600 - 4,3620 lei/euro, iar prima ora de tranzactionare piata a fost linistita, cotatiile coborat usor sub 4,36 lei/euro.

Spre jumatatea sesiunii, cotatiile si-au accelerat scaderea, iar minimul zilei a fost de 4,3486 - 4,3500 lei/euro.

Unii dealeri spun ca BNR a intervenit si marti in piata pentru a sprijini moneda nationala, iar datele privind cresterea PIB din trimestrul trei peste asteptarile pietei nu au influentat cotatiile, intrucat mediul extern este mai important pentru jucatori.

Economia a crescut in al treilea trimestru cu 1,9% fata de precedentele trei luni si cu 4,4%, pe serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, arata primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

"Surpriza a fost probabil rezultatul unei contributii mai mari a sectorului agricol, in urma unei recolte deosebite (...) Deoarece contributia puternica a agriculturii este probabil temporara, datele pentru urmatoarele trimestre ar putea sa se dovedeasca mai putin imbucuratoare.
Contractia asteptata la nivelul zonei euro si riscurile ce provin de la tarile cu un nivel ridicat al datoriei publice probabil au afectat asteptarile pietei si aceasta poate fi motivul pentru care datele publicate astazi au parut sa nu impacteze pietele leului", se arata intr-un raport ING Bank emis marti dimineata.

Analistii ING Bank cred ca daca paritatea va depasi pragul de 4,37 lei/euro moneda nationala s-ar putea indrepta catre minimul record de 4,4 unitati in raport cu euro, dar fara "miscari rapide".

In a doua parte a zilei, cursul a oscilat usor peste 4,35 lei/euro, iar unii dealeri estimeaza ca banca centrala a vandut marti cel putin 100 - 120 milioane de euro pentru a asigura stabilitatea monedei nationale.

Tot potrivit dealerilor, banca centrala a realizat si in ultimele trei sedinte ale saptamanii trecute vanzari semnificative de euro pentru a stopa deprecierea leului, iar aceste interventii au pus presiune pe dobanzi.

Prin interventiile indirecte, BNR retrage lei din piata, iar bancile comerciale sunt nevoite sa plateasca randamentele mai mari pentru plasamentele cu scadenta la o zi, de 7 - 7,5%, de la 5,48 - 5,98% luni.

Totodata, au urcat si dobanzile pentru sumele plasate pe termen la o saptamana, de la 5,5 -6% la aproape 9%.

BNR a anuntat marti un curs de referinta de 4,3487 lei/euro, in crestere cu 0,39 bani, de la 4,3448 lei/euro luni.

Leul s-a depreciat mai accentuat in raport cu dolarul, cursul de referinta urcand cu 4,09 bani, la 3,2116 lei/dolar. Pentru francul elvetian, BNR a anuntat o paritate de 3,5046 lei/franc, cu 0,81 bani sub nivelul anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri