La BVB, cele trei companii farmaceutice au indicii PER de peste 33. Semn ca aceste actiuni din punctul de vedere al analizei financiare sint supraevaluate de piata.
Sectorul industriei farmaceutice a atras investitorii straini ca un magnet. Si asta pentru ca in Romania consumul de medicamente mediu pe cap de locuitor este inca mic si deci va creste pentru a ajunge la nivelul din tarile civilizate. Ca atare, industria locala de profil urma sa aiba un potential ridicat de dezvoltare pe termen mediu. Partial, acest lucru este valabil si in prezent.

PER egal cu 33 la ATB

Din pacate, in clipa de fata nu putem face o comparatie pertinenta a performantelor financiare ale celor trei societati, pentru ca deocamdata Biofarm nu a raportat investitorilor rezultatele preliminate pentru anul 2005. Celelalte doua au facut-o insa, asa ca enumeram in continuare aspectele cele mai importante. Antibiotice a anuntat pentru anul trecut un profit net total de 20.222.131 de lei, in crestere cu 62% fata de 2004. Profitul net pe actiune se situeaza la 0,445 lei, asa ca in prezent actiunile ATB au un PER de 33. Ca atare, se poate considera ca, din perspectiva profitabilitatii, aceasta companie este corect evaluata de piata sau chiar usor supraevaluata.

Si actiunea Sicomed este supraevaluata

Acelasi lucru il putem afirma si despre Sicomed, care a anuntat recent ca a obtinut in 2005 un profit net preliminat de 216.948.578 de lei, in scadere cu aproximativ 14% fata de perioada anterioara. Profitul net pe actiune se situeaza la 0,0400 lei, ceea ce este echivalent cu un raport pret/profit (adica PER) de circa 37 (destul de ridicat, mai ridicat chiar decit la ATB). Cu toate ca, dupa cum se vede si am subliniat anterior, din perspectiva unei analize a performantei financiare raportate la pret, cele doua companii nu ne indreptatesc sa ne asteptam la cresteri spectaculoase ale pretului bursier al actiunilor, interesul investitorilor straini, in special catre acest sector al industriei romanesti, ar putea face ca evolutia lor sa fie in continuare pozitiva pina la finele anului. La Sicomed, in special Zentiva a anuntat recent ca intentioneaza sa acumuleze cit mai multe actiuni si chiar sa detina controlul total asupra companiei (desi, cind a venit vorba de delistare, oficialii cehi au tinut sa mentioneze ca este inca prea devreme sa se vorbeasca despre asa ceva).

Creste sau nu creste actiunea Biofarm?

Cum Biofarm este vazuta (si pe buna dreptate) de catre investitori ca similara in multe privinte celorlalte doua surori mai mari, daca pretul ATB va creste in asteptarea privatizarii, iar cotatiile SCD vor ramine la nivelul actual sau chiar se vor mai aprecia usor datorita cumpararilor facute de Zentiva, atunci si titlurile BIO (prin contagiune) vor avea o evolutie pozitiva. De fapt, o analiza mai ampla pe aceasta tema puteti citi in numarul 2 al revistei Iprofit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri