Majoritatea romanilor care vor sa contracteze un credit isi bazeaza deciziile pe dobanda anuala efectiva (DAE), dar o treime nu stiu ce reprezinta aceasta dobanda, iar peste jumatate inteleg gresit acest indicator, potrivit unui studiu efectuat in noiembrie de Novel Research.
Conform studiului, efectuat pe un esantion de 1.023 de respondenti, 82% dintre romani sustin ca atunci cand vor sa contracteze un credit isi bazeaza deciziile pe dobanda anuala efectiva, insa 31% au declarat ca nu stiu ce este DAE si alti 52% au o intelegere gresita a acestui indicator, informeaza Mediafax.

Profesorul universitar Moisa Altar, formatorul unui numar important de conducatori ai institutiilor bancare romanesti, a declarat intr-o conferinta ca majoritatea romanilor au perceptia falsa ca DAE reprezinta simpla adunare procentuala a tuturor costurilor unui credit.

"DAE este un tip de treaba, dar inchis in el si cam schimbator.
Cheia utilizarii DAE este calcularea lui pentru aceleasi conditii de suma, perioada de rambursare, periodicitate a platilor, tip de dobanda, intrucat valoarea DAE difera sensibil in functie de aceste valoare", a spus Moisa.

Ca exemplu, el a aratat ca daca toate elementele unor credite sunt aceleasi cu cat perioada de rambursare este mai scurta cu atat DAE este mai mare.

"Insa asta nu inseamna neaparat ca si suma totala de plata este mai mare. Important este sa folosim DAE pentru a compara imprumuturi cu caracteristici similare", a spus Moisa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri