Cursul de schimb a incheiat sedinta in scadere usoara, la 4,3635 - 4,3645 lei/euro, intr-o piata in care dealerii spun ca BNR a intervenit indirect doar in prima parte a zilei pentru sustinerea monedei nationale.
Cursul a urcat in primele doua ore pana la un maxim de 4,3730 lei/euro si s-a apropiat de nivelul maxim istoric din 30 iunie 2010, ca urmare a ordinelor de cumparare de euro plasate de unii jucatori straini care mizeaza pe deprecierea leului, potrivit Mediafax.

Dupa ora 11:00, cotatiile s-au intors subit sub 4,3700 lei/euro. Revenirea leului a fost determinata de plasarea unor ordine de vanzare de euro de catre doua banci locale, prin care, afirma unii dealeri, BNR a intervenit indirect in piata pentru a opri deprecierea monedei nationale.

Dealerii estimeaza ca banca centrala a vandut in prima parte a zilei aproximativ 60-70 milioane euro, pentru sustinerea monedei nationale. Valoarea exacta nu poate fi stabilita pentru ca sunt disponibile informatii doar despre numarul tranzactiilor.

La putin timp dupa ora 13:00, cand BNR afiseaza cursul de referinta, cotatiile in piata interbancara erau de 4,3600 - 4,3625 lei/euro, usor peste inchiderea de miercuri, de 4,3640 - 4,3660 lei/euro.

Piata a fost calma in a doua parte a sedintei si cotatiile au oscilat usor in jurul nivelului de 4,3600 lei/euro. Astfel, la inchidere cursul era la 4,3635 - 4,3645 lei/euro, foarte usor sub nivelurile de la finalul sesiunii precedente, de 4,3640 - 4,3660 lei/euro.

"Se pare ca in a doua parte a sedintei BNR nu a mai fost nevoita sa intervina in piata, deoarece presiunea pe leu s-a redus, in conditiile incetinirii scaderilor de pe bursele europene si trecerii zlotului si forintului pe apreciere", a afirmat un dealer.

La finalul sedintei de la Bucuresti zlotul se aprecia cu 0,7% in raport cu euro, iar forintul avansa cu 1%.

Analistii si dealerii spun ca deprecierea leului ar putea continua pe termen scurt, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la extinderea crizei datoriilor suverane in Europa. Analistii ING estimeaza un curs de 4,4 lei/euro pentru finalul anului si nu exclud posibilitatea depasirii acestui prag pe termen scurt.

In regiune, Ungaria a fost deja lovita din plin de agravarea crizei din zona euro, iar problemele celei mai indatorate economii din Europa Centrala si de Est ar putea indica un nou val de contagiune in regiune, afectata puternic si in 2008 de criza financiara.

Totodata, Spania si Franta au vandut joi cu dificultate obligatiuni guvernamentale, la randamente ridicate, aducand puternic in evidenta amenintarea ca marile economii ale zonei euro sa devina victime ale crizei datoriilor care a inceput in Grecia si este pe punctul sa se extinda in Italia.

Dobanzile practicate joi de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au continuat sa creasca si au ajuns la 7,65% - 8,15%, dupa ce miercuri urcasera la 6,76% - 7,26%. Totodata, au avansat si randamentele pentru sumele plasate pe o saptamana, de la 6,70% - 7,20%, la 7,24% - 7,74%.

Dealerii spun ca cresterea dobanzilor a fost determinata indirect de interventiile BNR din ultimele zile. Practic, prin interventiile din ultimele sedinte, banca centrala a retras lichiditate din piata si, in consecinta, bancile au fost nevoite sa practice dobanzi mai mari pentru a se imprumuta intre ele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri