Cel mai mare repros adus bancilor de catre clientii acestora sunt dobanzile prea mari practicate pentru acordarea creditelor, dupa cum rezulta dintr-un sondaj realizat pe site-ul Ghiseul Bancar, care a adunat aproape 1.000 de voturi. Si nu e de mirare, pentru ca exista banci care inca acorda credite de nevoi personale in lei cu dobanzi variabile de aproape 20% sau chiar mai mari, adica de trei ori mai mult decat dobanzile la depozite. La intrebarea ˝Ce reprosati bancilor?˝, pe locul secund s-au aflat dobanzile prea mici pentru economii, iar pe locul trei birocratia din banci. Neprofesionalismul si taxele prea mari au completat topul primelor cinci reprosuri la adresa bancilor.

In ciuda faptului ca bancile scad permanent dobanzile la credite, acestea raman inca la niveluri destul de mari, daca le comparam cu dobanzile oferite pentru economiile populatiei. Asa incat, dobanzile mari la credite si prea mici la depozite sunt principalele doua reprosuri aduse bancilor de catre cititori. Din sondajul prezentat mai jos mai rezulta ca bancile au suficiente produse si sunt corecte in relatia cu clientii lor. Pentru o cat mai mare reprezentantivitate, vizitatorii site-ului au avut acces la un singur vot pe zi.

Ce reprosati bancilor?

1. Dobinzi mari la credite - 21.78 % (191 voturi)
2. Dobinzi mici la depozite - 17.22 % (151 voturi)
3. Birocratia - 11.63 % - (102 voturi)
4. Nep
rofesionalismul - 10.83 % (95 voturi)
5. Taxe mari - 8.10 % (71 voturi)
6. Servicii slabe - 5.93 % (52 voturi)
7. Cozile - 5.82 % (51 voturi)
8. Lipsa flexibilitatii - 5.82 % (51 voturi)
9. Lipsa transparentei - 3.76 % (33 voturi)
10. Programul prea scurt - 3.65 % (32 voturi)
11. Incorectitudinea - 2.96 % (26 voturi)
12. Produse prea putine - 2.51 % (22 voturi)

In privinta dobanzilor la credite, acestea raman totusi la niveluri destul de mari (la creditele de nevoi personale), dupa cum se observa si in topul de mai jos. In plus, se observa diferente destul de mari intre niveul dobanzilor practicate de o parte dintre cele mai importante banci romanesti pe care le mentionam aici.

Dobanzi variabile la creditele de nevoi personale in lei, fara ipoteca:
1. BCR si Unicredit: 16%
2. Raiffeisen Bank: 18,9%
3. BRD: 22%

Dobanzi fixe la creditele de nevoi personale in lei, fara ipoteca:
1. BRD: 10,9%
2. BCR: 14%
3. Raiffeisen: 15,9%

Dobanzile la creditele in euro:
1. BRD: 9,9%
2. BCR: 10,5%
3. Unicredit: 11,5%
4. Raiffeisen: 9,9%

Dobanzi la creditele cu ipoteca in lei:
1. BRD: 9,5%
2. Unicredit: 10%
3. Banca Transilvania: 10,5%
4. BCR: 11%
5. Raiffeisen Bank: 12,9%

Dobanzi la creditele cu ipoteca in euro:
1. Unicredit: 9%
2. Raiffeisen: 9,5%
3. BCR si BRD: 9,9%
4. Banca Transilvania: 10%

Diferenta mare intre dobanzile la depozite si cele la credite

Comparand dobanzile variabile la creditele in lei pe perioada scurta cu dobanzile oferite de banci pentru economiile populatiei, se observa diferente foarte mari. Astfel, diferenta dintre cea mai mare dobanda la credite (22% la BRD) si dobanda pentru economiile oferita de aceeasi banca (4,5% pe un an) este de aproape 18 puncte. Daca luam dobanda medie la acest tip de credite, sa spunem 18%, si cea medie la depozite, de aproximativ 6%, ramane o diferenta destul de mare, de 12 puncte.

Creditele in valuta raman mult mai ieftine

Iata de ce un credit in valuta, cu dobanzi de aproximativ 10%, adica inca o data mai ieftin, ramane prima optiune in alegerea nu numai a unui credit pe termen lung, ci si pe termen scurt. Mai ales atunci cand trebuie sa alegem intre un credit in lei cu dobanda fixa de 10% si unul in euro cu dobanda asemanatoare. Nu uitati ca dobanda fixa inseama a plati, peste trei sau chiar 5 ani, aceeasi dobanda de acum, in conditiile in care dobanzile vor scadea substantial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri