Restrictiile anuntate de Austria pentru creditarea subsidiarelor bancare din estul Europei ar putea fi urmate de alte tari, cum ar fi Grecia, Franta si Italia, si vor sustine orientarea catre imprumuturi in moneda locala, cea mai rapida schimbare fiind asteptata in Ungaria, Romania si Bulgaria.
Situatia dificila din Europa creste riscul ca si alte state, precum Italia, Germania, Franta, Belgia sau Grecia, sa adopte decizii similare, cu impact asupra cresterii economice din regiune, se arata intr-un raport al Moody's, citat de Mediafax.

Reglementarile introduse la Viena ar putea schimba, totodata, modelele de afaceri ale subsidiarelor bancilor austriece in aceasta parte a Europei, cele mai expuse fiind Ungaria, Romania si Bulgaria. Mai multe subsidiare ale Erste, UniCredit si Raiffeisen au raporturi intre credite si depozite de peste 110%, iar pentru portofoliile de imprumuturi in valuta depind in principal de finantari de la bancile-mama. Intrucat finantarea locala in valuta este nedezvoltata, Moody's considera ca aceste banci vor limita, probabil, imprumuturile in valuta si vor acorda o atentie mai mare celor in moneda locala.

"Ne asteptam ca bancile din Ungaria, Romania si Bulgaria sa necesite cea mai rapida schimbare a modelelor de afaceri, intrucat au o dependenta mai mare de finantare in valuta de la grupurile-mama. Moody's anticipeaza ca noile reglementari ar putea creste competitia pentru depozitele in moneda locala in aceste tari, reducand marjele nete din dobanzi prin costuri de finantare mai ridicate", noteaza analistii agentiei de rating.

Totul a pornit de la austrieci

Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro din piata locala.

Intrucat recomandarile bancii centrale se aplica numai afacerilor noi, ajustarea modelelor de afaceri la subsidiare va dura intre 2 si 5 ani, estimeaza Moody's, acesta fiind si intervalul dupa care se va simti un impact pozitiv asupra ratingului de tara al Austriei.

"Avand in vedere ca Erste Bank, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Bank sunt printre cei mai mari jucatori din estul Europei, limitarea cresterii creditarii va avea implicatii negative pentru bancile din regiune si sporesc incertitudinile pentru operatiunile de pe aceasta piata", se arata intr-un raport Moody's.

Exista un risc tot mai mare ca alte state sa introduca masuri similare pentru a-si proteja propriile sisteme bancare. Printre acestea figureaza Grecia, Franta si Italia, tari cu o prezenta bancara puternica in Romania.

"Avand in vedere climatul macroeconomic dificil si conditiile de finantare din Europa, consideram ca exista un risc in crestere ca autoritatile de reglementare din alte tari sa introduca masuri similare pentru a-si proteja stabilitatea propriilor sisteme bancare. Acest risc este generat de Italia, Germania, Franta, Belgia sau Grecia, tari care au operatiuni importante in regiune. Daca un astfel de scenariu se va concretiza, ar exista o limitare a avansului creditarii si profitabilitatii, care va afecta cresterea economica si va avea un impact negativ puternic asupra calificativelor bancilor din regiune", se arata in raport.

Instructiunile de la Banca Austriei limiteaza capacitatea subsidiarelor de a se dezvolta pe pietele din Europa Centrala si de Sud-Est si vor constrange contributia acestora la crestere economica, conducand probabil la o profitabilitate mai scazuta.

Efectele masurilor anuntate de Viena


Masurile anuntate de Banca Austriei ar putea creste si instabilitatea bazei de finantare pentru subsidiare, intrucat liniile de credit de la grupurile-mama reprezentau o sursa stabila de fonduri.

Autoritatile austriece vor publica pana la sfarsitul anului recomandari detaliate pentru bancile active in Europa Centrala si de Sud-Est.

Planul bancii centrale are un efect pozitiv asupra ratingului Austriei, intrucat limiteaza riscul reprezentat de sectorul bancar, cel mai mare pentru calificativul tarii. Expunerea consolidata a bancilor austriece in Europa Centrala si de Est se ridica la 224 miliarde de euro, sau 78% din PIB al Austriei, in martie. Masurile, care au ca scop linistirea investitorilor, au fost anuntate la numai o saptamana dupa planuri ale guvernului de la Viena de a introduce in Constitutie un amendament privind echilibrarea bugetului.

La sfarsitul anului trecut, activele totale ale subsidiarelor bancilor austriece se ridicau la 264 miliarde de euro, din care 159 de miliarde de euro erau finantate local, din alte surse decat de la banci. Astfel, expunerea directa a bancilor austriece pe regiune este de 110 miliarde de euro.

Din perspectiva politica, anuntul Bancii Centrale a Austriei indica o abordare puternic diferita fata de Initiativa de la Viena, care vizat stabilizarea situatiei in Europa Centrala si de Sud-Est de la inceputul anului 2009. La momentul respectiv, masurile luate aveau ca scop mentinerea creditarii in regiune si impiedicarea unei prabusiri economcie.

Noua abordare a bancii centrale de la Viena trebuie sa reduca riscurile pentru Austria, eventual chiar cu costul incetinirii cresterii economice din regiune. Pe termen lung impactul asupra sistemelor financiare din regiune va fi pozitiv prin stabilizarea bazei de finantare, insa limitarea creditarii ar putea lovi tarile din Europa Centrala si de Sud-Est intr-o faza critica de vulnerabilitate a economiei europene, noteaza Moody's.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri