Bancile au trecut de la solicitarea de a se valorifica bunurile societatii debitoare cat mai repede, prin procedura de faliment, la acceptarea si negocierea unor solutii de salvare a companiilor care au sanse de redresare, anunta Casa de Insolventa Transilvania (CITR).
Totusi, in prezent, o companie care doreste implementarea unui plan de reorganizare nu are foarte multe sanse de a obtine o finantarea acestui plan decat in cazuri izolate, iar acest lucru se intampla pentru ca bancile cer instituirea de garantii suplimentare, garantii greu de adus in conditiile in care, de obicei, toate bunurile societatii in insolventa sunt deja garantate.

Ca urmare, finantarea unui plan de reorganizare se bazeaza in cele mai multe cazuri fie pe infuzie de capital din partea actionarilor sau asociatilor, fie pe o esalonare a datoriei creditorului bancar pe o perioada mai indelungata decat cei trei ani de implementare a unui plan de reorganizare.

Potrivit reprezentantilor CITR, o solutie ce ar trebui avuta in vedere de catre creditorii bancari in aceasta perioada este elaborarea unor pachete de finantare pentru societatile aflate in procedura reorganizarii judiciare.

“In general, creditorii bancari sunt deschisi in ceea ce priveste reorganizarea societatilor aflate in procedura insolventei, chiar daca au creante garantate si ar recupera in caz de faliment sumele respective cu prioritate fata de ceilalti creditori. Unul din motivele pentru care creditorilor bancari sprijina reorganizarea este faptul ca garantiile constituite nu mai acopera creanta aferenta finantarii acordate, din cauza devalorizarii proprietatilor in conditiile actuale de piata. Un alt motiv este pastrarea unui client, care sa achite in continuare dobanzile curente plus datoria din planul de reorganizare, chiar daca esalonat pe perioada implementarii unui plan de reorganizare”, a spus Radu Lotrean (foto), managing partner Casa de Insolventa Transilvania.

Atitudinea bancilor este influentata si de faptul ca vanzarea activelor in aceasta perioada este foarte dificila, iar cand totusi se realizeaza, pretul obtinut este unul foarte mic fata de valoarea activului, si de multe ori chiar sub valoarea de lichidare stabilita de evaluatori.

“Reorganizarea, pe de alta parte, ofera creditorilor sansa de a vinde un activ in stare de functionare, practic o afacere, si nu doar un imobil sau utilaje etc., totodata fara a fi limitat in timp. Creditorii pot astepta cumparatorul care sa ofere pretul dorit in timp ce afacerea genereaza la randul ei profit. Astfel, se obtine un pret mai mare decat in cazul falimentului, ceea ce este in interesul creditorilor, inclusiv al celor bancari”, explica Vasile Godinca-Herlea, senior partner CITR.

Asadar, potrivit CITR, motivele pentru care creditorii bancari aleg optiunea reorganizari in defavoarea falimentului sunt urmatoarele: scaderea valorii proprietatilor aflate in garantie, mentinerea unui client pe perioada reorganizarii si dupa iesirea din reorganizare, achitarea dobanzilor curente, prelungirea termenului in care vor fi evantual valorificate anumite active, in speranta unui reviriment al pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri