Grupul elen National Bank of Greece (NBG) a inregistrat in Romania pierderi de 4 milioane de euro in primele noua luni, comparativ cu un profit de 13 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut, in urma declinului veniturilor, informeaza Mediafax.
Profitul inainte de provizionare al NBG in Romania a scazut cu 55%, de la 45 milioane de euro anul trecut la 21 milioane de euro, potrivit raportului financiar al grupului. Provizioanele constituite la operatiunile din Romania au scazut cu 9%, de la 33 milioane de euro la 30 milioane de euro.

Veniturile nete din dobanzi au coborat cu 16%, de la 77 de milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut la 65 de milioane de euro in aceeasi perioada din 2011, in timp ce incasarile din comisioane si alte surse au scazut puternic, cu 72%, de la 21 milioane de euro la 6 milioane de euro.

Cheltuielile operationale s-au diminuat in acest interval cu 7%, de la 54 milioane de euro la 50 milioane de euro.

Soldul creditelor a scazut usor, de la 2,12 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut la 2,09 miliarde de euro in septembrie. Fata de la 2,25 miliarde euro in iunie, soldul creditelor a coborat cu 7%.

Pe segmentul imprumuturilor de retail, NBG a raportat in Romania un portofoliu de un miliard de euro, fata de 1,03 miliarde de euro in decembrie si de 1,02 miliarde de euro in iunie.

In privinta creditelor pentru companii, portofoliul bancii a stagnat, raportat la decemebrie, la 1,09 miliarde de euro, in timp ce fata de 1,22 miliarde euro in iunie a coborat cu 11%.

Ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor a urcat de la 6,2% in septembrie anul trecut si 9,5% in iunie anul acesta, la 12,1% in septembrie.

Depozitele NBG in Romania au coborat cu 9%, de la 879 milioane de euro in decembrie la 800 milioane de euro. Comparativ cu 868 milioane de euro in iunie, declinul a fost de 8%.

La nivel de grup, NBG a raportat o pierdere de sapte milioane de euro pentru primele noua luni ale anului, fata de un profit net de 259 milioane de euro anul trecut. Dupa includerea pierderilor rezultate din implicarea in programul de reducere a datoriilor statului elen, rezultatul negativ al grupului ajunge la 1,35 miliarde de euro. Liderii europeni au impus bancilor sa accepte o diminuare a datoriilor statului elen, parte a unui al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri