Dupa anotimpul creditelor din magazin doar cu buletinul, bancile aduc primavara cu credite doar pe baza unei adeverinte de salariu, renuntandu-se la copia dupa cartea de munca. Pentru a fi si mai atractive, au scazut putin si dobanda, perioada de creditare e mai mare, suma ce se poate imprumuta, mai grasa. Dupa ce primele doua banci romanesti, BCR si BRD, si-au imbunatatit semnificativ ofertele de creditare, iata ca si banca de pe locul trei, Raiffeisen, ne aduce un ghiocel: credite in lei mai mari, cu dobanzi mai mici, care se acorda doar pe baza de buletin si adeverinta de venit. Banca a ingropat insa sub zapada creditele in valuta, pare-se din cauza cotoroantei BNR. Creditele in valuta inca se mai acorda, dar cu valori mai mici si dobanzi mai mari.

La sfarsitul lui ianuarie, Raiffeisen a modificat produsele de creditare in lei cu garantie imobiliara oferite populatiei, prin simplificarea procedurilor de acordare, micsorarea dobanzilor si extinderea termenelor de rambursare.

Acum, banca aduce un aer primavaratec si creditelor in lei fara garantii. Este vorba de o usoara scadere a dobanzilor, majorarea sumei maxime ce se poate imprumuta si accesul mai simplu la credit. In ceea ce priveste conditiile de creditare, nu mai este necesara copie dupa cartea de munca, ci doar o adeverinta de salariu tipizata si o factura la utilitati, iar asigurarea de viata nu este obligatorie.

In privinta dobanzilor, cele variabile au scazut de la 21% la 18,9% iar cele fixe de la 17,5% la 16,9% (fara asigurare) sau 15,9% pentru creditele cu asigurare inclusa.

Suma maxima ce se poate imprumuta in lei a crescut de la echivalentul a 5.000 de Euro la 10.000 de Euro, in consecinta, perioada de creditare majorandu-se la maxim 6 ani. Pentru creditele in euro, suma maxima ramane 5.000 de euro, pe cel mult 5 ani.

In afara de dobanda, veti mai avea de platit pentru credit un comision de administrare in valoare de 3%, care se calculeaza anual din valoarea sumei ramase de plata. In cazul unui imprumut in euro, se mai adauga un comision, tot anual, de risc valutar, in valoare de 2%.

Pana la urma, ce ar fi mai avantajos pentru mine, un credit in euro sau in lei, am intrebat un consilier de credite de la Raiffeisen? Daca tinem cont de inflatia prognozata pentru acest an, de 5-6% si o scadem din dobanda in lei, de 16,9%, rezulta ca un credit in lei ar avea cam aceeasi dobanda reala ca si unul in valuta, poate chiar mai mica, spune reprezentantul bancii. In plus, in cazul creditului in euro, se adauga si riscul valutar.

Comparand costurile unui imprumut in euro cu cel al unuia in lei, in valoare de 3.000 de euro, pe o perioada de cinci ani, am constatat ca suma totala de achitat la sfarsitul perioadei de creditare este de 4.300 de euro in cazul creditului in euro si de 4.750 in cazul celui in lei. Asadar, acesta este mai scump. Numai ca, daca scadem si inflatia de care v-am vorbit, atunci ajungem la valori asemanatoare pentru ambele credite, a fost concluzia cosilierului Raiffeisen.

BRD inca nu e pregatita pentru noile credite

Si BRD a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca de astazi lanseaza un nou credit de nevoi personale. Asa reiese si din informatiile de pe site-ul bancii. Daca insa te duci la o sucursala a bancii vei fi rugat sa mai astepti 2-3 zile pentru a intra in posesia unui credit Expresso Lejer, cel mai ieftin de pe piata, dupa cum sustin reprezentantii bancii.

Reveniti peste 2-3 zile, pentru ca acum nu am informatiile necesare pentru a va prezenta noul credit, ne-a spus o consiliera a bancii.

Cu ce este diferit?

Perioada de acordare se dubleaza, fata de batranul Expresso Standard, ajungand la 10 ani. BRD devanseaza astfel multe banci a caror perioada de creditare este de regula de 5 ani.

Suma cu care poti fi imprumutat ramane maxim 10.000 EURO, cat era si inainte. Mai mult nici nu aveau cum sa ofere, avand in vedere ca nu se solicita garantie imobiliara si nici girant, dupa cum spune banca.

BRD are vesti imbucuratoare si despre dobanda. Ea este variabila, de doar 10,9%. Pentru creditul de nevoi personale simplu, denumit Expresso, BRD practica dobanzi mai mari: variabila de 22% si o dobanda fixa de 12%.

Despre conditii de acordare, comisioane si alte taxe va vom informa in 2-3 zile, asa cum ne-au spus consilierii bancii. Acum, pare un credit plin de avantaje.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri