Agentia de evaluare financiara Fitch a atribuit Garanti Bank Romania ratingul "BB+" pentru credite pe termen lung, cu perspectiva stabila, reflectand sprijinul pe care banca il poate primi din partea grupului turc Garanti, conform Mediafax.
Fitch a acordat bancii romanesti calificativ "B" pentru credite pe termen scurt, "3" pentru sprijin si rating de viabilitate "b", se arata intr-un comunicat al agentiei.

"In evaluarea probabilitatii de sprijin, Fitch ia in calcul angajamentul financiar si de management semnificativ demonstrat, pana in prezent, de Garanti Turcia pentru subsidiara din Romania, dar si faptul ca grupul turc detine integral divizia. In acelasi timp, Fitch ia in calcul natura transfrontaliera a relatiei grup-subsidiara, asteptarile ca Garanti sa-si desfasoare activitatea cu o independenta operationala semnificativa fata de grup, dar si importanta limitata pana in prezent a Garanti Romania pentru rezultatele grupului", se arata in comunicat.

Ratingul de viabilitate reflecta dimensiunea redusa a Garanti Romania

Ratingul de viabilitate reflecta dimensiunea redusa a Garanti Romania, istoricul limitat al rezultatelor, dependenta de finantare de la Garanti Turcia si concentrarea semnificativa pe portofoliul de credite pentru companii. Abordarea prudenta a riscului, calitatea satisfacatoare a activelor si situatia solida a capitalului si lichiditatilor sustin ratingul Garanti Romania.

Ratingul de viabilitate este atribuit bancilor pentru a clarifica sursa soliditatii financiare a acestora. Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara bancii, ca si potentialul beneficiu adus de masuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

Calificativul pentru credite pe termen lung are o perspectiva stabila, reflectand-o pe cea a grupului.

Garanti opereaza in Romania din 1998, cu statut de subsidiara a unei banci straine. Garanti Romania s-a transformat in banca in mai anul trecut. Calitatea activelor Garanti este semnificativ mai buna decat media sectorului, intrucat banca a fost mai putin activa in acordarea de credite in perioada anterioara crizei.

Fitch are o opinie favorabila in privinta managementului riscului la Garanti, chiar daca banca va fi inevitabil expusa la o piata emergenta cu risc relativ ridicat si perspective incerte pe termen lung.

Garanti se bazeaza pe grupul-mama pentru finantare, se arata in comunicat, acesta constituind la sfarsitul primului semestru 47% din pasive.

Garanti vrea sa se extinda in Romania prin fuziuni si achizitii

Directorul general al grupului Garanti Bank, Ergun Ozen, a declarat in noiembrie, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol Cinco Dias, ca Garanti vrea sa se extinda in Romania si incepand de anul urmator va analiza posibile fuziuni si achizitii pe piata locala.

"Intentionam sa ne extindem in Romania, unde avem 80 de sucursale, si daca exista alte oportunitati de crestere in regiune le vom analiza", a spus Ozen.

Seful Garanti Bank se asteapta ca problemele pe care le au mai multe banci elene prezente in Romania sa duca la o restructurare in sectorul bancar romanesc.

La sfarsitul anului trecut, Garanti Bank Romania avea active de 1,4 miliarde de euro, ocupand pozitia a 14-a in clasamentul bancilor din Romania, in crestere cu 3 locuri fata de anul 2009, potrivit site-ului bancii. Volumul creditelor acordate a crescut cu peste 45% si a depasit 750 de milioane de euro.

Garanti Bank este a doua mare banca privata din Turcia, cu active de peste 66 miliarde de euro si un profit net de 1,65 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri