Cat de sigure sunt depozitele pe care le aveti la bancile din Romania si cum iti poti recupera banii in cazul in care o institutie de credit intra in insolventa? Afla raspunsurile la aceste intrebari in contextul in care riscurile pe pietele financiare sunt in crestere, iar un scenariu negativ poate insemna chiar insolventa unei mari banci din Romania.
Cu toate ca sistemul bancar din Romania este stabil, dupa cum ne asigura oficialii bancii centrale, este bine de stiut ce se intampla in cazul in care o banca intra in insolventa.

Intr-un astfel de scenariu pesimist intervine Fondul National de Garantare a Depozitelor, care garanteaza depozitele persoanelor fizice pana la 100.000 de euro.

Astfel, daca ai un depozit de pana la 100.000 euro la o banca care intra in insolventa, nu trebuie sa va faceti griji. Fondul de Garantare va interveni si in maximum 20 de zile de la declararea insolventei va despagubi fiecare deponent pana la plafonul respectiv.

De asemenea, in cazul in care dispuneti de sume de peste 100.000 euro si pe care doriti sa le tineti la banca, este recomandabil sa diversificati riscul si sa impartiti suma in depozite la mai multe banci.

"Pentru fiecare banca in parte, plafonul este de 100.000 euro. Daca o persoana are 300.000 euro la trei banci diferite, atunci recupereaza 300.000 euro, in cazul in care cele trei banci intra in insolventa", a explicat Eugen Dijmarescu, presedintele Fondului National de Garantare a Depozitelor, cu ocazia seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

In cazul in care aveti peste 100.000 euro la o banca care intra in insolventa, veti fi despagubiti pana la plafon de catre Fondul de Garantare a Depozitelor, iar diferenta o veti obtine in urma procesului de lichidare, in masura in care lichidatorul recupereaza creantele deponentilor.

1. Va este teama ca o banca din Romania ar putea sa intre in insolventa?

2. Ce ati face daca vor aparea zvonuri ca banca la care aveti un depozit mai mic de 100.000 euro poate intra in insolventa?





In ceea ce priveste rapiditatea despagubirii, legea este clara si cere ca in maximum 20 de zile sumele sa fie restituite deponentilor, mai ales ca Fondul a creat un sistem informatic de transmitere a datelor in timp aproape real in reteaua bancilor din Romania.

"Noi am incercat sa dezvoltam o structura care sa nu mai implice purtarea oamenilor pe drumuri, inscrieri, liste, cereri", mentioneaza Dijmarescu.

Astfel, in cazul in care o institutie de credit ar intra in insolventa, aceasta va transmite in mod automat catre Fondul de Garantare lista tuturor deponentilor care sunt indreptatiti la despagubiri.

Fondul retransmite aceste liste si fondurile necesare despagubirii catre bancile cu care are relatii de parteneriat, respectiv cele mai mari doua banci din piata in acest moment, BRD si BCR. Acestea din urma vor face platile catre deponentii bancii care a intrat in insolventa.

In prezent, Fondul are 2,3 miliarde lei, plasamente fiind facute exclusiv in Romania, in titluri de stat si depozite la institutiile de credit.

Fondurile institutiei de garantare a depozitelor se pot majora prin doua cai: in primul rand prin contributiile pe care bancile le fac in fiecare an catre Fond si in al doilea rand prin administrarea proprie a resurselor.

Totusi, in Romania 98% dintre depozitele persoanelor fizice sunt garantate, iar ca valoare 95% din sumele depozitate sunt acoperite de Fondul de Garantare a Depozitelor.

In plus, noul buffer cerut de FMI pentru a evita destabilizarea sistemului bancar, adica infiintarea unei "banci punte" care sa intervina cand o banca cu risc sistemic are probleme, reduce sansele ca o banca mare sa intre in insolventa.

Daca o banca intra in insolventa, si asta se intampla cand BNR declara acest lucru, nu se mai poate face nimic si prin lege se impune inceperea procesului de despagubire a deponentilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri