Tari precum Marea Britanie, Statele Unite si tarile central si est-europene, printre care si Romania, s-ar putea confrunta anul viitor cu scaderea nivelului exporturilor si cu probleme ale sistemului bancar, spune Yael Selfin, director PwC, liderul departamentului de macroeconomie.
Unele dintre tarile mentionate s-ar putea sa aiba si un nivel mai ridicat de intrari de fluxuri de capital, pe masura ce investitorii vor cauta sa-si plaseze o proportie mai ridicata a portofoliilor lor in ”zone sigure”, potrivit lui Yael Selfin (foto).

Defaulturile ordonate ale statelor cele mai indatorate, iesirea Greciei din Zona Euro, precum si expansiunea masei monetare in Zona Euro vor face din Marea Britanie un ”adapost” pentru capitaluri. Fluxurile de capital dinspre Zona Euro catre Marea Britanie vor duce la o apreciere a lirei sterline in fata euro. Costurile de finantare vor scadea, de asemenea, pe masura ce investitorii cumpara obligatiuni guvernamentale britanice in dauna celor mai riscante din Zona Euro.

”Cu toate acestea, principalul partener comercial al Marii Britanii sunt statele din Zona Euro, destinatia pentru aproximativ 50% din exporturile britanice. O apreciere a lirei sterline combinata cu o recesiune in Zona Euro vor intuneca perspectivele de crestere ale Marii Britanii”, a adaugat Selfin.

Acesta mai spune ca o ajustare brusca la noile realitati fiscale va fi inevitabila, indiferent de calea pe care o vor urma liderii politici.


Zona Euro in 2012 s-ar putea sa fie foarte diferita de cea pe care o cunoastem azi, iar implicatiile pentru companiile din interiorul si din exteriorul regiunii sunt uriase. Presiunile investitorilor si sumele substantiale din datoria publica ce ar trebui refinantate pana in primavara anului viitor vor duce la o rezolvare intr-un fel sau altul a actualei faze a crizei in primul trimestru din 2012”, a concluzionat directorul PwC.

Reteaua PwC este prezenta in 158 de tari si are aproape 169.000 de specialisti in audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri