Principala provocare pentru bancile din Romania in urmatoarea perioada va fi schimbarea profilului de business, pentru ca vor trebui sa inteleaga ca cel mai important activ este clientul, a spus Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, la seminarul EU-COFILE.
"Sfatul pe care il dau bancilor este sa nu isi omoare clientii,ei vor fi in perioada urmatoare principalul activ", a precizat Cinteza.

Si daca bancile nu vor intelege acest lucru vor disparea.

Ce se intampla in cazul falimentului unei banci grecesti?

Directorul BNR a precizat ca problema bancilor grecesti a fost mult usurata de "colaborarea exceptionala" pe care banca centrala a avut-o cu autoritatea de supraveghere din Grecia.

"Ce am reusit sa realizam in perioada trecuta ne-a convins ca problema asta este, usor - usor, pe cale de disparitie", a explicat Cinteza.

Totusi, riscurile asociate unei evolutii nefavorabile in plan extern si chiar riscul unui faliment al une banci din Grecia nu poate fi exclus.

"Exista acest risc, dar dupa cum stiti am creat o plasa de siguranta, adica masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta", a mai spus Nicolae Cinteza.

El a explicat ca falimentul oricare banci din Grecia se va reflecta asupra tuturor subsidiarelor cu capital grecesc din Romania.

"Aici apare problema unui risc de sistem, pentru ca bancile cu capital grecesc au 16% din active", afirma Cinteza.

Pentru rezolvarea unor astfel de probleme, Banca Nationala a Romaniei (BNR) dispune de trei masuri de stabilizare financiara: vanzarea de active cu asumare de pasive, interventia Fondului de Garantare a Depozitelor ca actionar in cadrul unei banci cu probleme si infiintarea unei "banci punte".

"Introducerea acestor masuri de stabilizare a avut drept scop asigurarea credibilitatii sistemului bancar. Personal, cred ca orice masura pe care am aproba-o in eventualitatea aparitiei unei probleme ar asigura toti creditorii bancii", a explicat oficialul BNR.

Sistemul bancar romanesc va incheia anul cu pierderi

"E posibil ca finele anului 2012 sa fie cu profit, dar cred ca destul de mic, pentru ca neperformantele si anticiparile pe care le avem pentru 2012 nu cred ca sunt destul de favorabile. Oricum, 2012, categoric va fi un an cu pierderi penntru sistem

Cinteza anticipeaza totodata o crestere a provizioanelor, dupa ce in prezent s-a inregistrat "cea mai mare neperformanta din ultimii doi ani de zile".

El a mai explicat ca nivelul ridicat al neperformantei din prima parte a anului viitor va depinde si de cat de repede bancile isi vor ajusta profilul de business.

In ceea ce priveste profitabilitatea bancilor in 2012, Cinteza precizeaza ca trecerea la IFRS va elibera provizioane si ca urmare va trage in sus profitabilitatea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri