Erste poate beneficia de o fereastra de oportunitate in Romania deschisa de schimbarile de conducere, structura sau strategie la principalii competitori din Romania, a declarat Dominic Bruynseels, directorul general al BCR, banca detinuta de grupul austriac.
"Daca ar fi sa trec in revista competetia, avem pe locul doi SocGen, care a anuntat ca vor avea un nou director general. Locul trei este ocupat de greci, Alpha Bank si EFG Eurobank au fuzionat, (diviziile din Romania, n.r.) vor fuziona si se vor afla in fuziune mult timp. Dupa aceea avem UniCredit, pentru care, potrivit planurilor lor, (Romania, n.r.) nu este o piata cu prioritate. Mai avem Raiffeisen si Banca Transilvania, mai mici dar foarte competitive", a spus Bruynseels, citat de Mediafax.

BCR se asteapta la un avans limitat al creditarii si isi propune sa atraga clienti mai ales pe segmentul companiilor.

"Din cauza climatului (economic, n.r.), cresterea creditarii va fi limitata", a spus directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer.

In acest climat banca vrea sa atraga "clienti buni" pe sectorul corporate de la alte banci si sa sustina investitiile in infrastructura, astfel incat Romania sa profite de fondurile UE disponibile, a adaugat Wimmer.

"In Romania nu am avut un climat de crestere, iar anul urmator raportul (de 110%) nu va fi o piedica importanta", a declarat el.

Banca centrala a Austriei a impus un raport de 110% intre creditele noi acordate de subsidiarele din estul Europei ale marilor banci austriece, Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, parte a grupului italian UniCredit.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro din piata locala.

Presedintele BRD, Guy Poupet, va fi inlocuit cu directorul regional al sucursalei Societe Generale din Camerun, Alexandre Maymat.

UniCredit a nuntat in noiembrie strategia operationala a grupului. UniCredit se va concentra pe dezvoltarea activitatilor din Europa Centrala si de Est in tarile cu oportunitati bune de crestere, iar pe pietele mature va reduce costurile. Grupul nu a facut nicio referire referitoare la strategia din Romania.

"Anuntul grupului UniCredit pentru Romania va insemna ca anul viitor extinderea va fi pusa pe hold pentru a vedea performanta economica si apetitul clientilor", a explicat presedintele UniCredit Romania, Rasvan Radu.

Radu a exclus vreo intentie a actionarului majoritar de a vinde divizia din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri