Dintr-o camera de razboi suprapopulata, la hotelul Mariott, 50-60 de oameni veniti din diverse tari au pregatit, vreme de cateva luni in a doua parte a anului trecut, cucerirea BCR.

Pe 21 decembrie 2005, primeau toti pe telefonul mobil, de la sefii Erste Bank, mesajul We won! (Am castigat). SMS-ul castigator, pe care majoritatea l-au salvat in memoria telefonului si ni-l arata bucurosi, le-a adus comisioane de cateva milioane de dolari. Acum isi amintesc cu mai multa detasare de perioada in care terminau lucrul in zorii zilei, de schimbarea tintei de la CEC la BCR, de surpriza unui co-finalist imprevizibil ca Millenium BCP, de emotia asteptarii certificatelor fiscale ale BCR, care trebuiau sa lamureasca situatia datoriilor, dar care au ajuns abia in decembrie, de clauzele importante castigate in contractul de privatizare, dar si de cele neobtinute, de peste 3.000 de rezervari de camere de hotel, nenumarate bilete de avion, de muntii de dosare sau scaunele niciodata suficiente.

In mica armata de consultanti cu care a venit in Romania, la fel ca si ceilalti competitori, Erste a adunat specialisti de la companii internationale cu nume grele, cunostinte mai vechi ale Romaniei din numeroase alte privatizari: banca de investitii Rothschild, Deloitte (pentru partea financiara) si avocatii de la Cameron Mc Kenna. Unii dintre ei stiu istoria privatizarilor romanesti, cu reusite si esecuri, mai bine decat oficialii nostri, iar pe acestia din urma, de la premier pana la ministrul de Finante ii cunosc din perioada guvernarii CDR. In grupul consultantilor alesi pentru cea mai mare tranzactie recenta din regiune au mai intrat si doua firme mai mici, infiintate de numai cinci ani. Murray Alexander and Company si Synergy Communication pot spune ca au dat lovitura. Prima a analizat, printre altele, toate implicatiile pe care le presupune personalul BCR, reteaua de sucursale sau produsele bancii, ocupandu-se si de suportul logistic necesar echipei Erste, iar cea de-a doua a avut grija de imaginea candidatilor austrieci.

La trei dimineata, in camera de date a BCR si de la sapte seara in camera de razboi de la Mariott. Prima, umpluta cu munti de dosare, registre, calculatoare si scaune niciodata suficiente, cea de-a doua, gazduind in fiecare seara 50-60 de oameni, multi veniti de la Viena, Paris sau Londra, pentru a analiza in cele mai mici detalii BCR si pentru a-i gasi pretul corect si castigator.

Pe langa specialistii proprii, Erste Bank, la fel ca si competitorii sai, a adus la Bucuresti o mica armata de consultanti. Intai pentru CEC, apoi, dupa ce decizia de achizitie s-a schimbat, pentru BCR. Unii se vedeau pentru prima data, altii erau deja cunostinte vechi, din nenumaratele ocazii in care firmele lor s-au intalnit in tranzactii din intreaga lume. Pentru partea financiara (due-dilligence) si de evaluare, Erste a apelat la o companie careia ii este client traditional: Deloitte (prin Deloitte Touche Romania). Tot dintre vechii parteneri si-a ales si avocatii: Cameron McKenna. In cazul bancii de investitii, a preferat, insa, o companie selectata special pentru tranzactia BCR: Rothschild. Specialistii acesteia cunosteau foarte bine mediul de afaceri din Romania, unde intermediasera numeroase tranzactii, modul de lucru al statului, caruia i-au fost consultanti cu ani in urma, si chiar membri ai Executivului, intalniti in guvernarea anterioara. In grupul consultantilor au mai intrat doua companii mici si relativ noi, infiintate in 2001. Pentru evaluarea partii de retail si resurse umane din BCR, dar si pentru intregul suport logistic necesar pe perioada Due-dilligence-ului si la pregatirea business-planului, Erste a apelat la Murray Alexander and Company (Local Financial Advisers ai bancii), in timp ce partea de public affairs, comunicarea si toate problemele de imagine ce puteau aparea in Romania au fost lasate in grija Synergy Communications.

Echipa fiecarei companii a trebuit sa colaboreze cu toate celelalte echipe. In camera de date a BCR, dosarele trebuiau impartite cu ceilalti consultanti, fiecare selectandu-si informatiile necesare fie pentru evaluarea financiara, fie pentru evaluarea retelei de retail, a portofoliului de credite, a problemelor legate de personalul BCR, a datoriilor fiscale sau a potentialelor litigii. Datele stranse a trebuit sa fie corelate cu intentiile de dezvoltare ale Erste Bank si transpuse intr-un plan de afaceri, cu calcularea costurilor aferente.

La doua luni dupa ce clientul a fost declarat castigator, toti isi amintesc cu mai multa relaxare de perioada in care plecau acasa in zorii zilei pentru a reincepe lucrul peste cateva ore. In final, au primit toti un mesaj pe telefonul mobil, We won! (Am castigat!), dar si comisioane insumate de cateva milioane de dolari, plus speranta ca vor pastra Erste de client.

Rothschild prefera Deutsche in runda finala
Cunostinte vechi Banca de investitii vine in Romania de opt ani

Arielle Malard, managing director la Rotschild, biroul din Paris, a inceput sa vina la Bucuresti din 1996, inaintea companiei la care lucreaza acum. stie istoria privatizarilor noastre mai bine decat guvernantii.

Pe atunci, fostul sau angajator, banca de investitii Lazard Freres, oferea consultanta Renault pentru Dacia. L-a cunoscut si pe premierul Tariceanu, ministrul industriilor de atunci. Tot din perioada guvernarii CDR, il stie si pe actualul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, avand ocazia sa acorde consultanta, din partea Rothschild, Fondului Proprietatii de Stat. De FPS isi aminteste chiar mai demult, din 1992, cand fostii colegi de la Lazard au consiliat statul roman in crearea institutiei. Intre timp, alaturi de Rothschild, a pregatit mai multe tranzactii in Romania, unele reusite, altele esuate.

O cunoastere de acest fel a Romaniei si a oficialilor tarii a convins Erste Bank sa aleaga Rothschild in consortiul de consultanti pentru privatizarea CEC si apoi a BCR, chiar daca nu era banca de investitii cu care lucra in mod traditional. Cu atat mai mult cu cat o idee despre BCR isi facusera deja la prima incercare de privatizare, cand au reprezentat Eulia. Am inceput sa lucram cu Erste din februarie 2005, pentru CEC. Pe atunci, se credea ca va fi prima privatizata. Ulterior, a devenit clar ca prima va fi BCR, spune Arielle Malard.



Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22982&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri