Banca Nationala a Romaniei s-a angajat in scrisoarea de intentie catre FMI si Comisia Europeana ca nu va modifica in urmatoarele luni rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei sau valuta constituite de bancile comerciale, scrie Mediafax.
"Avand in vedere socurile semnificative pe partea de oferta si deprecierea cursului, inflatia din 2012 se va incadra, cel mai probabil, in intervalul tintit de banca centrala. Cu toate acestea, riscurile inflationste vor persista, in special din partea preturuilor administrate si o revenire a dinamicii costurilor salariale. Aceste presiuni, asociate cu instabilitatea continua in pietele financiare internationale, precum si riscul unor presiuni pe rata de schimb si fluxuri de capital volatile vor necesita o atitudine prudenta a politicii monetare. Vom mentine la acelasi nivel ratele rezervelor minime obligatorii in urmatoarele luni si vom actiona prudent asupra ratei dobanzii de politica monetara", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si Comisia Europeana.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat de curand a BNR nu ar trebui sa scada acum ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci, pentru a avea un buffer (tampon) in cazul unor eventuale probleme in sistemul financiar.

BNR a redus in luna noiembrie, pentru prima data in ultimul an si jumatate, rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, insa a mentinut la nivelurile actuale ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani la finele perioadei de observare, rata rezervelor minime obligatorii este de 15% la lei si 20% la valuta.

Mai multi analisti se asteapta pentru perioada urmatoare la continuarea relaxarii politicii monetare de catre BNR, inclusiv prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara va avea loc in data de 5 ianuarie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri