Cei care si-au investit in ianuarie banii in fonduri de investitii administrate de banci, precum BCR sau Banca Transilvania, au realizat castiguri chiar si de 12 ori mai mari decat dobanda la un depozit bancar pe un an. Astfel, cei care au cumparat unitati de fond la fondul BT Maxim, administrat de Banca Transilvania, s-au bucurat in ianuarie de un castig de 7,6%, fata de 0,6% la un depozit bancar.

Cei care au ales un fond mai putin riscant, precum BCR Dinamic, au avut un castig de 4,1%, adica de sapte ori mai mare decat un depozit. Atentie, insa! Castigurile sunt rezultatul cresterii pretului actiunilor de la Bursa cumparate de fonduri pe banii nostri, actiuni care mai si scad, nu doar cresc. Acesta este un risc pe care ni-l asumam. Cine nu risca, nu castiga. Sau castiga de 12 ori mai putin. E important insa ca ni-l asumam impreuna cu fondul bancii, nu singuri.

Fondurile de investitii din categoria fondurilor diversificate (din care fac parte si BCR Dinamic sau BT Clasic) au avut in ianuarie o performanta medie (adica un castig) de 4,1%, de aproape sapte ori mai mare decat dobanda la depozit bancar clasic pe un an oferit de banci.

Datorita acestor castiguri importante, corelate si cu scaderea drastica a dobanzilor bancare din ultima perioada, fondurile de investitii au devenit atractive pentru tot mai multa lume.

Conform statisticilor realizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv din Romania (UNOPC), organizatia care reprezinta fondurile de investitii, cresterea de active nete (adica a volumului de investitii in fonduri) a fost in ianuarie de 10,7%. Activele fondurilor diversificate (care investesc jumatate din bani in obligatiuni si depozite iar cealalta jumatate in actiuni) au avut o crestere mai mare, de 22,8%, iar cele de actiuni si mai mare, de 28,7%. In ultimile 12 luni, cresterea de active nete numai pentru categoria fondurilor diversificate a fost de peste 157 %. Pe ansamblul industriei, fondurile diversificate au avut in ianuarie cel mai mare volum de intrari nete de capital si anume peste 19,6 mil.RON. Cifre care spun multe despre interesul pentru fonduri.

Revenind la performantele lunare ale fondurilor diversificate, trebuie spus ca fondul administrat de BCR, BCR Dinamic, a avut un randament in ianuarie de 4,4%, asadar peste media categoriei. Fondul Bancii Transilvania, BT Clasic, a avut o performanta mai modesta, de numai 1,5%. Concerto, noul fond lansat de BRD pe 16 ianuarie, a acumulat pana la sfarsitul lunii un castig de 0,1%.

Concerto, fondul este administrat de SGAM-BRD S.A.I. si-a anuntat deja intentia de a pozitiona fondul pe segmentul de piata al investitorilor cu venituri medii sau peste medie, a caror toleranta la risc permite o expunere in anumite limite si pe pietele de actiuni cotate si obligatiuni care au un orizont mai mare de doi ani.

Alte fonduri nebancare au avut performante mai mari: Capital Plus cu 6,3% si Transilvania (fara nici o legatura cu Banca Transilvania) cu 6,6%.


Fondurile de actiuni (printre care BCR Expert si BT Maxim), care au un risc mai mare, intrucat banii sunt investiti doar in actiuni, au inregistrat in ianuarie castiguri si mai mari, ba chiar duble fata de cele diversificate, adica 8,2% in medie. Fondul Intercapital este liderul performantelor, cu 10,2%, urmat indeaproape de Omninvest cu 9,8%, Napoca cu 9,5% si BT Maxim cu 7,6%. BCR Expert, proaspat lansat la sfarsitul anului trecut, a reusit in ianuarie un castig de numai 0,6%. In schimb, interesul pentru acest fond e maxim. In ianuarie, acesta a avut o crestere a activelor de peste 285%.

Din analiza realizata de UNOPC pe categorii de fonduri, evolutia activelor nete in ultimile 12 luni, se constata faptul ca fondurile de actiuni au avut cea mai mare atractivitate, cresterea de active nete fiind de peste 212%, urmate apoi la o oarecare distanta de fondurile diversificate, a caror crestere de active pe aceeasi perioada a fost doar de 158%.

De remarcat si faptul ca BCR Expert, BT Maxim si Intercapital au inregistrat in cursul lunii, fiecare in parte, intrari nete de capital de peste 3,5 mil.RON.

In afara de fondurile diversificate si cele de actiuni, mai exista si alte doua tipuri de fonduri de investitii: cele monetare si cele de obligatiuni si instrumente cu venit fix. Intrucat banii din aceste fonduri sunt investiti exclusiv in depozite bancare, obligatiuni si alte astfel de instrumente financiare cu venituri fixe, dar sigure, castigurile sunt mult mai mici.

Astfel, cele doua fonduri monetare existente, Simfonia 1 al BRD si Stabilo, au avut un randament in ianuarie de numai 0,3%, respectiv 0,5%, sub rata inflatiei de 1,03%. De altfel, aceste fonduri au cedat in ultimele 12 luni peste 50% din cota lor de piata, in favoarea celorlalte tipuri de fonduri.

Si fondurile de obligatiuni au avut casgituri sub rata inflatiei, intrucat nici obligatiunile nu mai aduc castiguri deloc mari, ca odata. Cu exceptia BCR Clasic, care a reusit o performanta de 1,6%.
Fireste ca si interesul in acest tip de fonduri scade, astfel ca in ianuarie activele nete ale acestor fonduri s-au diminuat cu 2,9%, cu exceptia, din nou, a BCR Clasic, a carui activ a crescut cu 1,16% fata de luna anterioara.

In concluzie, data tindeti la castiguri foarte mari, cu ceva risca de a vedea, in anumite momente, si unele scaderi, in functie de fluctuatia Bursei, alegeti un fond de actiuni administrat de o banca. In acest fel, deveniti jucator la Bursa fara sa va mai bateti capul cu un broker.

Daca va convine sa fiti putin mai prudent, alegeti un fond mixt, a carui siguranta a castigului este cu 50% mai mare, rezultata din banii investiti in dobanzi sau obligatiuni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri