Ministerul Finantelor Publice vrea sa emita in primul trimestru al anului viitor, pe piata interna, titluri de stat cu o valoare indicativa cuprinsa intre 14 si 16 miliarde lei, apropiata de cea din primele trei luni ale acestui an, insa peste suma imprumutata in perioada octombrie - decembrie.
In primul trimestru al acestui an, Finantele au imprumutat 15,172 miliarde lei, iar in ultimele trei luni au vandut certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in valoare cumulata de 11,422 miliarde lei, scrie Mediafax.

"In anul 2012 volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2012, care este in suma de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", se arata intr-un anunt publicat pe site-ul MFP.

Guvernul a bugetat pentru 2012 un deficit in termeni nominali de 11,2 miliarde lei, iar 50% din suma ar urma sa fie acoperita din imprumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor.

Conform anuntului publicat pe site-ul ministerului, pentru anul viitor Finantele au in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele internationale de capital "in functie de evolutiile si de oportunitatile ofertite de aceste piete". Finantarea din surse externe prin programul MTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.

Ministerul Finantelor a atras, de pe pietele externe, la inceputul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vanzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes).

Pe piata interna vor fi emise certificate de trezorerie cu discount cu scadente de 6 luni si un an, se vor redeschide emisiunile de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitati initiale de 2,3,5 si 10 ani si se vor lansa emisiuni noi de obligatiuni de stat de tip benchmark in scopul extinderii maturitatilor si "consolidarii curbei randamentelor, in functie de apetitul participantilor in piata".

Pentru certificatele de trezorerie, licitatiile vor fi organizate de patru ori pe luna, iar pentru obligatiunile de stat de tip benchmark, licitatiile vor fi organizate in prima si a treia saptamana a lunii.

In functie de disponibilitatea pietei, redeschiderea obligatiunilor de stat cu maturitatea de 10 ani se va organiza cu o frecventa trimestriala, potrivit anuntului ministerului.

In luna ianuarie, Finantele intentioneaza sa imprumute 4,5 miliarde lei, prin licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie si redeschiderea a trei emisiuni de obligatiuni.

Cea mai mare suma, de 3 miliarde lei, ar urma sa fie imprumutata pe termen scurt. Ministerul a programat doua licitatii pentru vanzare de certificate cu maturitate la un an, de 1,2 miliarde lei si, respectiv, de 1,5 miliarde lei, iar alte 300 milioane lei reprezinta valoarea unei emisiuni de certificate cu scadenta la sase luni.

Totodata, MFP a programat licitatii pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate la 2 ani (valoare indicativa de 700 milioane lei), la 3 ani (valoare indicativa de 500 milioane lei) si la 5 ani (valoare indicativa de 300 milioane lei).

Ministerul Finantelor Publice a imprumutat in acest an 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase in 2010, de 41 miliarde de lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, fata de 2,53 miliarde euro in 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri