Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, ca e normal ca foarte multi reprezentanti ai bancilor sa nu priveasca cu ochi buni masurile de austeritate care au fost luate in Romania, insa acestia nu trebuie sa uite ca si modul in care se acordau credite in perioada 2007-2008 a dus la crearea unei situatii mai dificile in criza.
La finalul anului trecut, seful Erste Bank, Andreas Treichl, declara ca masurile de austeritate luate de Romania au fost „brutale”, de neimaginat in tari din Vest precum Germania sau Franta, dar oamenii din Est sunt „obisnuiti cu brutalitatea”.

„Masurile care au fost luate de Guvernul Romaniei sunt aproape de neimaginat in Europa de Vest. Isi poate cineva imagina ca in Germania si Franta guvernul sa spuna: «Trebuie sa reducem salariile din sectorul public cu 25%?» Si in acelasi timp sa majoreze singura taxa care loveste pe toata lumea, TVA? Iar asta s-a intamplat fara o singura zi de greva. A fost o masura destul de brutala. Dar nu este una din diferentele dintre Est si Vest faptul ca Estul este o regiune unde oamenii au invatat sa traiasca cu brutalitatea si pot face fata unei crize substantial mai bine decat cei din Vest?”, mentiona seful Erste.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, spune ca Andreas Treichl a uitat un lucru, acela ca „in Austria, in 2007-2008, nu s-au luat masurile de crestere a salariilor si a pensiilor in mod nesustenabil”.

„De exemplu, Bulgaria are o situatie mult mai buna din punct de vedere financiar pentru ca in 2008 a incheiat cu un surplus bugetar. Daca Romania in 2008 ar fi inregistrat un excedent bugetar, in 2009-2010 nu ar fi trebuit sa luam masurile de ajustare a cheltuielilor, chiar aveam posibilitatea de a lua niste masuri pentru stimularea cresterii economice. Sigur ca foarte multi reprezentanti ai bancilor nu privesc cu ochi buni foarte multe masuri care au fost luate in Romania, dar sa nu uitam ca in 2007-2008 creditele se acordau cu o mare usurinta si au o problema cu recuperarea creditelor. Cred ca si o creditare foarte usoara a dus la crearea unei situatii mai dificile in aceasta perioada de criza”, a adaugat Ialomitianu.

Guvernul a redus la jumatatea anului 2010 salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, si a taiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar.

Citeste aici un amplu interviu acordat wall-street.ro cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri