Curtea de Conturi a publicat de curand un raport cu privire la o actiune de control exercitata la CEC Bank, cu tema „Situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului, in perioada 2009-2010”.

Raport Curtea de Conturi

Principalele nereguli observate de Curtea de Conturi au fost legate de faptul ca de-a lungul timpului, CEC Bank a virat la buget, in mod eronat, anumite sume consemnate pe seama instantelor de judecata, care ulterior, in urma hotararilor judecatoresti, au fost solicitate de deponenti, banca fiind obligata sa le restituie din disponibilitatile proprii.

Virarea eronata s-a efectuat in conditiile in care, la momentul virarii, nu a fost analizata natura sumelor consemnate.

Astfel, au existat cazuri in care consemnarile pe seama instantelor de judecata au fost asimilate consemnarilor pe seama si la dispozitia
statului si a institutiilor publice.

„Ca urmare, Banca a solicitat ANAF rambursarea sau compensarea sumei de 266.000 lei, virata in mod eronat, existenta in sold la data de 30.11.2010, (care, la data de 30.06.2011, a ajuns la 331.000 lei), solicitare la care nu s-a primit nici un raspuns pana la data finalizarii controlului”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Totodata, banca a inregistrat incorect, in evidenta contabila, a unei operatiuni de rambursare anticipata a unui credit si a accesoriilor aferente, abatere constatata la sucursala Zalau, unde, suma depusa la banca de un client, in vederea rambursarii anticipate a unui credit de nevoi personale, a ramas in contul curent al acestuia, fara sa fie acoperit creditul, clientul figurand, in mod eronat, ca fiind dator la banca cu suma in cauza.

Abaterea a fost inlaturata in urma verificarii efectuate de banca, la solicitarea clientului, arata Curtea de Conturi.

De mentionat ca o abatere similara a fost constatata si in cazul unui client, beneficiar al unui credit de nevoi personale in suma de 7.500 lei, primit de la sucursala Suceava, despre care banca, in conditiile prezentate mai sus, a transmis informatii negative la Biroul de Credit.

Curtea de Conturi a mai observat deficiente privind reflectarea in evidenta contabila a cheltuielilor cu amenajarea unor cladiri supuse procesului de rebranding si apoi relocate si/sau inchise.

Din fisa mijlocului fix, anexata declaratiilor de impozit pe cladiri pe anul 2011, rezulta ca amenajarile efectuate de banca la cladirile inchiriate de aceasta si apoi restituite, figureaza, in continuare, in evidenta contabila, desi cladirile nu se mai gasesc in administrarea CEC Bank.

Cititi mai multe despre controlul Curtii de Conturi la CEC Bank in documentul atasat. Aceasta informatie a aparut anterior pe site-ul Hotnews.ro.

foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri