Verificarile efectuate de inspectia economico-financiara vor viza, printre altele, masurile luate de managementul companiilor de stat si regii pentru realizarea veniturilor, reducerea cheltuielilor si a arieratelor, se arata intr-un proiect de act normativ al Ministerului Finantelor.
De asemenea, inspectia economico-financiara va verifica fundamentarea bugetelor de venituri si cheltuieli in conditiile respectarii prevederilor legale in domeniu, precum si fundamentarea programelor de investitii si a programelor de achizitii de bunuri, lucrari si servicii aferente bugetelor de venituri si cheltuieli si executia acestora, conform Mediafax.

Potrivit documentului, inspectorii vor controla indeplinirea indicatorilor economico-financiari aprobati prin bugetele de venituri si cheltuieli si respectarea modului de raportare a acestora, precum si obligatiile catre bugetul general consolidat, cu exceptia celor fiscale.

In plus, inspectorii vor mai verifica si fundamentarea si justificarea utilizarii, conform destinatiilor stabilite, a sumelor alocate de la bugetul general consolidat pentru sustinerea unor activitati, alaturi de constituirea si asigurarea surselor de rambursare si de plata a ratelor, dobanzilor, comisioanelor si/sau a celorlalte costuri, de catre beneficiarii finantarilor rambursabile garantate de stat sau subimprumutate.

Denumit "Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare", proiectul de act normativ va reglementa programarea, organizarea si efectuarea actiunilor de inspectie, tipurile de acte de control si continutul acestora, indreptarea erorilor materiale, solutionarea plangerilor prealabile si constatarea neregulilor aparute in utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora.

"Organizarea sistemului de inspectie economico-financiara exercitat de Ministerul Finantelor Publice va conduce la imbunatatirea performantelor operatorilor economici si la cresterea disciplinei bugetare, economico-financiare si in utilizarea fondurilor europene", se spune in nota de fundamentare a proiectului de hotarare.

Activitatea de inspectie economico-financiara se desfasoara in baza unor programe anuale, trimestriale si lunare.

Proiectul programului anual de activitate al aparatului de inspectie economico-financiara se coreleaza cu programul anual de activitate al Curtii de Conturi a Romaniei, dupa care se aproba de conducerea Ministerului Finantelor Publice.

Inspectia economico-financiara la operatorii economici, de regula, precede inspectia fiscala, se mentioneaza in proiectul de act normativ.
Selectarea companiilor care vor fi incluse in programele de inspectie se va realiza pe baza mai multor criterii, cum ar fi importanta operatorului economic (regionala, locala), situatia economico-financiara (pierderi, arierate, creante s.a.) sau facilitati acordate (subventii/transferuri, credite interne si externe cu garantia statului etc.).

Operatorul economic poate solicita o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de incepere a inspectiei economico-financiare, in termen de cinci zile de la primirea avizului de inspectie economico-financiara.

Inspectia economico-financiare este reglementata prin OUG 94/2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri