Actiunile BRD-GSG sint usor subevaluate, iar cele de la Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica, supraevaluate. La TLV, indicele PER este 35, la BCC - aproape 36, iar la BRD - doar 25.
Banca Transilvania a inregistrat anul trecut venituri totale, in crestere cu peste 44% pina la 809 milioane de lei, iar profitul net a crescut in aceeasi perioada de la 60,8 la 99,6 milioane (+63,8%). Deoarece Banca Transilvania a obisnuit actionarii cu actiuni gratuite sau oferite spre subscriere la pret sub cel de tranzactionare (ultima majorare de capital de anul trecut a condus la o crestere a numarului de actiuni cu 77%), profitul pe actiune inregistreaza o scadere de la 0,0456 lei, in 2004, la 0,0421 lei, in 2005. In aceste conditii, indicatorul PER inregistreaza o crestere de la 20,7, in 2004, la peste 35 la nivelul actual de tranzactionare. Valoarea uzuala de pe pietele mature de capital a acestui indicator pentru sectorul financiar este de 10-15. Dupa comunicarea datelor financiare, pretul a urcat la un maxim de 1,51 lei, iar saptamina urmatoare a fost incheiata la nivelul de 1,48 lei, in crestere cu peste 19% fata de nivelul de la sfirsitul anului trecut.

Actiuni prea scumpe si la Carpatica

In cazul Bancii Comerciale Carpatica, rezultatele preliminare arata un profit net pe actiune de 0,0172 lei, ceea ce raportat la pretul curent de piata de 0,6200 lei/actiune este echivalent cu un PER de 36. Acesta este aproape identic cu cel al actiunilor TLV si indica faptul ca la momentul actual piata evalueaza relativ corect aceste actiuni sau le supraevalueaza usor.

PER de 25 la BRD

Pentru ca in cazul BRD-GSG nu dispunem de rezultate preliminare pe anul 2005, am fost nevoiti pentru comparatie sa calculam PER-ul pornind de la profitul net pe actiuni din ultimele 12 luni de raportare disponibile (adica perioada septembrie 2004-septembrie 2005). Rezultatul acestei estimari arata o valoare a acestui indicator de aproximativ 25, ceea ce ne conduce la concluzia ca pe termen mediu si lung potentialul de crestere al pretului este mai mare in cazul BRD decit in cazul celorlalte doua banci si ca piata la momentul actual subevalueaza usor aceste actiuni. Ramine sa vedem insa daca si rezultatele financiare preliminare, care vor aparea in saptaminile urmatoare, vor confirma aceste prezumtii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri