In decursul ultimului an, industria fondurilor realizeaza o crestere importanta. Numarul de fonduri este in prezent de 24 din categoria OPCVM si doua din categoria AOPC. Acest lucru reprezinta o crestere cu 30% fata de ianuarie 2005.
Evolutia din ultimele 12 luni a cotei de piata pe diverse categorii de fonduri arata mutatii spectaculoase. Astfel, fondurile monetare au pierdut peste 26%, adica aproape jumatate din segmentul de piata detinut in ianuarie 2005. Aceste procente au fost cistigate de celelalte categorii, astfel: 1,8% de fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, 12,7% de fondurile diversificate si 11,7% de fondurile de actiuni. Aceasta redistribuire confirma faptul ca fondurile diversificate si cele de actiuni au avut cea mai mare atractivitate in perioada analizata, tendinta care va continua si pe viitor din cauza faptului ca randamentele oferite de instrumentele din piata monetara nu sint suficient de atractive.

Active de 131 de milioane de euro

Exprimat in moneda europeana la finele lunii ianuarie 2006, activele totale ale fondurilor insumeaza peste 131,6 milioane de euro. In luna ianuarie, nivelul intrarilor nete de capital a fost de peste 28 de milioane de lei sau cu 13,9% mai mare decit in luna anterioara. Pe categorii, cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute astfel: fondurile diversificate cu 19,6 milioane de lei si fondurile de actiuni cu 14,22 de milioane de lei.

Si numarul de investitori a avut o evolutie ascendenta, inregistrind per ansamblu o crestere cu 2,1% fata de luna anterioara.

Expunerea diferita in functie de actiuni

Pe categorii de fonduri, structura de portofoliu se mentine in limitele specifice fiecarei categorii. Cu ponderi peste mediile din categoria fondurilor de obligatiuni se remarca FDI Orizont, Fortuna Gold si Europa Obligatiuni, care au, fiecare in parte, expunere de peste 50%, cu mentiunea ca Europa Obligatiuni are peste 70% expunere pe obligatiuni emise in Uniunea Europeana si 9% pe cele emise in Romania. In ceea ce priveste fondurile de actiuni, fata de media de 63,3% a detinerilor de actiuni cotate pe ansamblul categoriei se remarca cu expuneri peste medie fondurile: Napoca cu 80%, Intercapital cu 72,3% si Omninvest cu 65,4%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri