Ponderea activelor fondurilor de pensii in Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 1,25% la 31 decembrie 2011, depasind ultima previziune, de 1,22% din PIB, facuta la sfarsitul trimestrului III, iar pentru finalul anului 2012 ponderea in PIB este preconizata sa ajunga la 1,66%.
Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la 31 decembrie 2011 la 6,857 miliarde de lei (6,421 miliarde de lei Pilon II si 0,436 miliarde de lei Pilon III), astfel ca ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a ajuns la 1,25% la data mai sus mentionata.

„Aceasta crestere fata de ultima previziune, de 1,22% din PIB, facuta la sfarsitul trimestrului III, a fost determinata de o usoara stabilizare a pietelor financiare pe final de an, ceea ce a dus la un rezultat investitional pozitiv, in conditiile in care valoarea contributiilor brute din trimestrul IV au fost cu 1,2% mai mici fata de trimestrul anterior”, se arata intr-o analiza a Comisie de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pentru previzionarea ponderii pe care o vor detine la finalul lui 2012 activele totale in PIB, „s-a pornit de la premiza conform careia valoarea contributiilor brute se va pastra si in primul trimestru din 2012, dupa care, din luna martie va creste contributia bruta de la 3% la 3,5%”.

In analiza a fost luat in calcul si un randament investitional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pietele financiare (actiunile vor creste cu un procent cuprins intre 0-5%, randamentul titlurilor de stat emise de Romania va fi de 7-7,5%, etc), iar pentru finalul anului 2012 a reiesit ca ponderea activelor totale in PIB este preconizata sa ajunga la 1,66%.

Structura claselor de active a suferit modificari semnificative

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a cunoscut o crestere importanta si fata de anul anterior. Astfel, fata de 31 decembrie 2010, cresterea a fost de 47,06%, iar structura claselor de active a suferit modificari pe parcursul anului 2011. Astfel, ponderea obligatiunilor in total active a inregistrat urmatoarele modificari: ponderea obligatiunilor corporative a scazut continuu de la 10,69% la finalul anului 2010 la 7,13% la 31 decembrie 2011, obligatiunile municipale scad ca pondere de la 1,30% la 1,05% iar obligatiunile supranationale (BERD, BEI, BM) inregistreaza o scadere de la 1,79% la 1,37%.

Pe de alta parte, ponderea actiunilor in total active a avut o perioada de crestere la inceputul anului, cand se spera la o revenire a economiei globale, insa ulterior, pe fondul revenirii in atentia investitorilor a crizei datoriilor suverane, ponderea actiunilor in total active incepe sa cunoasca o descrestere treptata, 15,08% la finalul trimestrului I 2011 la 10,83% la final de an. O tendinta diferita au avut-o titlurile de participare in organismele de plasament colectiv, in special cele monetare, la care administratorii au cumparat titluri de participare mai ales dupa primul trimestru – de la 0,53% la inceputul anului pana la 1,29% la 31 decembrie 2011.

Pe acelasi fond al agravarii crizei, in anul 2011, nivelurile depozitelor au inregistrat si ele o crestere puternica, atingand la finele trimestrului IV un procent de 11,88% din totalul activelor fata de 4,74% cat se inregistra la sfarsitul trimestrului I. Prin comparatie cu sfarsitul trimestrului I, cand depozitele cu maturitate de pana in 31 de zile reprezentau 74,61% din totalul depozitelor inregistrate in sistem, la sfarsitul anului 2011, acestea reprezinta 57,14%, lucru ce denota o lipsa de oportunitati pe termen scurt prognozata de administratori.

"Se remarca o diminuare a profiturilor acestora fata de anii precedenti"

Potrivit analizei CSSPP, temperarea cererii la nivel mondial si deteriorarea substantiala a nivelului de incredere a sectorului corporativ si consumatorilor, intr-un context grevat de incertitudini pronuntate, a determinat intensificarea tensiunilor pe piete financiare, in conditiile in care preturile actiunilor au scazut puternic, iar conditiile de finantare s-au inasprit in tot mai multe tari din zona euro.

In aceste conditii, tendinta care se manifesta la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investitii, este de mentinere, pe cat posibil, a randamentelor obtinute in trecut, in conditiile in care, administratorii vor gestiona mai multi bani ai participantilor ca urmare a calendarului de crestere a contributiei de la 3% cat este in prezent la 3,5%, incepand cu martie 2012. Portofoliile au ramas conservatoare si pe parcursul anului 2011, lucru de inteles in conditiile economice actuale.

Astfel, investitiile in titluri de stat detin in continuare o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii, cele in depozite au crescut ca pondere in total activ, iar cele in actiuni au scazut. Rezultatele inregistrate de fondurile de pensii administrate privat de la lansare sunt real pozitive.

Totusi, in anul 2011, se remarca o diminuare a profiturilor acestora fata de anii precedenti (2008-2010), pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale, se mentioneaza in final. In acest context, trebuie mentionat faptul ca atunci cand pietele de capital si pretul titlurilor de valoare detinute de fondurile de pensii scad, sunt afectate si rezultatele acestora in sens negativ, putandu-se ajunge pana la inregistrarea pierderilor. Desi intr-un ciclu economic sunt si astfel de perioade (iar, din pacate, perioada de acumulare in care se regaseste sistemul de pensii romanesc nu a facut exceptie), nu trebuie sa uitam ca fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, prudenti, cu apetit scazut fata de risc, unul din obiectivele acestora fiind optimizarea veniturilor de inlocuire ale participantilor la retragerea din activitate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri