Daca s-ar pune problema reducerii unei taxe in Romania, TVA ar trebui sa fie prima optiune, intrucat prin marirea acesteia au fost facuti cativa pasi inapoi din punct de vedere investitional, a declarat Andra Casu, senior manager pe taxe la Ernst & Young, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
"Daca s-ar pune problema la un moment dat sa fie redusa o taxa in Romania, m-as gandi la TVA, nu la impozitul pe profit, care este suficient de atractiv asa cum este", a explicat Casu.

Acest articol face parte dintr-o campanie wall-street.ro "Fiscalitatea in noua economie".

Specialistul Ernst & Young sustine ca majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) cu 5%, in iulie 2010, a venit ca o bomba pentru mediul investitional, in conditiile in care nu au fost semnale prealabile ca se dorea o astfel de ajustare.

Casu explica faptul ca investitorii nu isi permit niste costuri mai mari care sa includa si prefinantarea TVA deductibila, mai ales daca investitiile se afla in faza de start-up. "Sunt costuri de oportunitate pe care poate un investitor nu si le-ar dori in faza de inceput", completeaza Andra Casu.

Pe de alta parte, managerul E&Y subliniaza faptul ca piata romaneasca ar castiga in atractivitate din reducerea TVA si nu neaparat din ajustarea cotei unice.

"Impozitul pe profit de 16% nu este urias. Este mai mult decat in Bulgaria (10%). Dar, cu toate acestea, as zice ca impulsul principal pentru un investitor nu ar fi neaparat cota de 16%. Poate ca o atractivitate mai mare ar castiga piata romaneasca umblandu-se la TVA", a spus Casu.

In plus, cota unica a fost introdusa de ani buni si "este o contanta si din punct de vedere al principiilor de calcul".

De asemenea, specialistul E&Y crede ca poate fi ajustata si taxarea muncii, dupa cum s-a mai vorbit, prin reducerea CAS cu 1-2%.

"De aceea vedem si o piata a muncii la negru, care probabil este semnificativa", apreciaza Casu,

Totusi, ea semnaleaza si pasii importanti facuti in procesul de a scoate la lumina economia subterana prin masuri antievaziune precum verificarea contribuabililor care au venituri mari sau urmarirea tranzactiilor imobiliare.

Grecia surprinde pietele printr-o propunere de a reduce TVA

Grecia, cea mai afectata economie din zona euro, a anuntat in urma cu doua zile ca ia in calcul o reducere a TVA cu 3%.

Propunerea guvernului elen pare sa mearga impotriva curentului din Europa, mai ales ca avem si exemplul Ungariei, care a ridicat TVA la cel mai mare nivel din UE.

“A fost o masura disperata si atunci, independent de intentiile guvernului de la Budapesta, masura a avut un impact negativ, economia Ungariei fiind aproape de a intra in incapacitate de plata", a mentionat Andra Casu.

In plus, Casu a remarcat ca Europa este deja o regiune suprataxata si eventualele propuneri de majorare a taxelor trebuie foarte bine analizate din perspectiva pierderii de competitivitate.

"Competitivitatea va afecta in mod deosebit pietele emergente, iar Romania va fi intr-o pozitie in care va trebui sa priveasca inca o data spre situatia balantei de plati externe", a explicat specialistul E&Y.

Pactul fiscal poate ajuta Romania sa isi creasca gradul de colectare


"Pactul fiscal ar trebui sa aduca, pe langa controlul deficitelor, o imbunatatire a colectarii in Europa. Problema cu deficitele este stringenta astazi si poate inca cativa ani, daca in mod optimist se va trece de criza la un moment dat, dar pactul fiscal va functiona in sensul cresterii incasarilor bugetare din taxe, intrucat se doreste impunerea disciplinei fiscale", a mai spus Casu.

Pentru Romania, disciplina fiscala si cresterea gradului de colectare sunt absolut necesare, intrucat in Romania "problema colectarii este foarte mare, procentul de colectare fiind sub media europeana".

"Pactul fiscal poate sa stabileasca o politica unitara, fiind cu siguranta o idee buna. Efectele sale practice vor depinde si de modul in care conditiile respective prevazute (de exemplu targetul de deficit) vor fi impuse la nivel de reglementare in fiecare stat (prin constitutie)", concluzioneaza Andra Casu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri