Noile reglementari ale Bancii Nationale a Austriei vor avea un impact nesemnificativ asupra Romaniei, a precizat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, in cadrul unei intalniri cu seful statului, Traian Basescu.
Presedintele Basescu declara, la finele lunii noiembrie dupa ce a aflat de deciziile Bancii Nationale a Austriei, ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.

Totodata, presedintele Raiffeisen Bank l-a informat pe Traian Basescu care sunt noile reglementari ale autoritatii centrale bancare din Austria cu privire la cerintele de capital si lichiditate.

Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, afirma, in cadrul unei conferinte de presa, ca Banca Nationala a Austriei nu va distruge creditarea in Romania.

„Daca ne uitam la primele trei mari banci austriece din tara – Erste, Raiffeisen si UniCredit -, acestea au reusit anul trecut sa-si creasca creditele si depozitele mult mai repede decat piata si, mai mult decat atat, creditele nete pe care le-au acordat au fost mult mai mici decat depozitele pe care le-au atras. Deci au putut sa fie si active pe piata creditarii, dar sa si pastreze raportul credite/depozite sub 100%”, a completat economistul-sef de la UniCredit Tiriac Bank.

Banca centrala austriaca a publicat in noiembrie un set de indrumari pentru bancile cu afaceri internationale semnificative, precum Erste, Raiffeisen sau UniCredit Bank Austria.

Autoritatile de la Viena au cerut astfel bancilor sa-si limiteze expunerea pe Europa de Est, pentru a reduce gradul de risc, asigurandu-se ca creditarea viitoare efectuata de subsidiarele din regiune nu va depasi 110% din depozitele si finantarea atrase pe fiecare piata.

n cadrul intalnirii dintre Steven van Groningen si Traian Basescu, a mai fost abordata si nevoia de a imbunatati competitivitatea Romaniei, atat la nivel de sistem bancar, cat si la nivelul mediului economic, in general, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Seful statului si presedintele Raiffeisen Bank au fost de acord asupra necesitatii continuarii dialogului dintre autoritati si mediul de afaceri, van Groningen, care este si presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, aratand ca acest organism va continua sa propuna masuri concrete pentru cresterea competitivitatii mediului economic romanesc.

Presedintele Romaniei a reafirmat, in acest context, hotararea autoritatilor de a stimula dezvoltarea sectorului privat si de a aplica politici de modernizare a sectorului public, se mai arata in comunicat.

sursa foto: presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri