Banca Transilvania (BT), a treia banca din Romania in functie de active, a mers cu piciorul pe acceleratie anul trecut, institutia raportand o crestere a creditarii de 15%, nivel dublu comparativ cu cel inregistrat de sistemul bancar local.
Activitatea de creditarea a Bancii Transilvania a fost sustinuta in special de resursele primite de la clientela, care au avansat cu 17%, la 20,14 miliarde lei, dar si de fondurile atrase de la alte banci, care au urcat de aproape 3,5 ori, la 1,67 miliarde lei.

Astfel, portofoliul de credite al bancii a ajuns la un nivel de 15,35 miliarde lei, in crestere cu 15%, iar activele au crescut cu 19,2%, la 25,74 miliarde lei.

“Cresterea de 3,5 ori a resurselor atrase de Banca Transilvania de la alte banci arata increderea acelor banci in BT. Institutia de credit a mai profitat si de costurile reduse de finantare, avand in vedere cum au evoluat ratele interbancare, iar lichiditatea a fost ridicata in piata”, a precizat Adriana Marin, sefa departamentului de analiza al UniCredit CAIB Securities Romania.

Aceasta spune ca schimbarile de management din cadrul bancii ar putea duce la o diminuare a ritmului de crestere pe partea de creditare, in conditiile in care viitoarea conducere ar putea adopta o strategie mai prudenta, in linie cu situatia economica actuala.

La mijlocul lunii ianuarie, Robert Rekkers, cel care a indeplinit timp de peste 9 ani functia de director general al Bancii Transilvania, si-a anuntat demisia, motivul oficial nefiind cunoscut in prezent.

Un scenariu vehiculat a fost acela ca actionarii bancii au decis schimbarea strategiei, de la cresterea cotei de piata la consolidarea afacerilor, in conditiile in care mediul economic este tot mai dificil.

Reprezentantii BT au explicat, pentru wall-street.ro, ca banca va continua cresterea prudenta si sanatoasa si in 2012.

Focusul va fi in special pe rezultate, managementul riscului, cresterea creditarii si a valorii de piata. BT este pregatita sa faca faca provocarilor mediului economic intern si international, dar si oportunitatilor generate de acesta. Fiind cea mai mare institutie bancara cu capital privat majoritar romanesc, BT va continua sa sustina antreprenorii locali, intelegand foarte bine business-ul autohton”, au mentionat reprezentantii bancii.

Banca Transilvania a raportat in 2011 un profit net de 131,87 milioane lei (31 milioane euro), cu 35% mai mult decat in anul precedent, pe fondul cresterii creditarii si a veniturilor din dobanzi, dar si a scaderii cheltuielilor cu provizioanelor.

Totusi, in ultimul trimestru al anului trecut, banca a inregistrat un rezultat net de 25 milioane lei (5,9 milioane euro), in scadere cu 10% fata de perioada similara a anului trecut.

„Rezultatele anuale au fost previzibile, mai ales ca perioada iulie - septembrie 2011 a fost cel mai bun trimestru al bancii din ultimii trei ani. Suntem bine pregatiti pentru 2012 si vom continua sa crestem in acelasi mod prudent si sanatos, asa cum am facut-o si in acesti ultimi trei ani", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie si actionar al bancii.

Banca Transilvania a raportat anul trecut credite neperformante, cu restante mai mari de 90 zile, de 8,62% din totalul portofoliului de imprumuturi al bancii. In 2010, creditele neperformante s-au ridicat la 7,37% din portofoliul de imprumuturi.

Banca Transilvania a deschis anul trecut 20 de agentii, iar la finalul lunii decembrie detinea o retea de 553 de sucursale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri