Autoritatea Bancara Europeana va contesta o mare parte dintre proiectele de restructurare a capitalului propuse de marile banci din zona euro pentru a se alinia noilor reglementari, deoarece le considera lipsite de credibilitate, au declarat pentru Financial Times surse apropiate situatiei.
Autoritatea a anuntat in decembrie ca 30 de mari banci europene trebuie sa-si consolideze capitalul cu un total de 115 miliarde euro pentru a atinge tinta privind rata de adecvare a capitalului de rang intai, de 9% din activele ponderate la risc.

Bancile au primit termen pana pe 27 ianuarie sa depuna la EBA proiecte de recapitalizare prin intermediul autoritatilor nationale de reglementare. Proiectele trebuie sa cuprinda modalitatile prin care se vor alinia noilor reglementari si vor fi discutate saptamana viitoare de consiliul director al agentiei europene, conform Mediafax.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, aproximativ jumatate dintre masurile prezentate de banci in aceste proiecte nu au credibilitate.

Doua dintre tacticile vizate de banci au atras cele mai multe critici, respectiv modificarea modului in care o institutie de credit pondereaza activele la risc si angajarea la vanzari de active care au sanse mici sa atraga cumparatori.

Totodata, profiturile estimate de banci in rapoarte pentru primul semestru al acestui an par exagerate in unele cazuri, in contextul deteriorarii perspectivelor economice ale zonei euro, au adaugat sursele citate.

Surse oficiale au declarat in luna ianuarie ca se asteapta ca bancile Commerzbank (Germania) si Monte dei Paschi di Siena (Italia), cu deficite de capital stabilite de EBA la 5,3 miliarde euro, respectiv 3,3 miliarde euro, sa aiba mari probleme in incercarea de a atinge tintele stabilite de agentia europeana fara a apela la sprijinul statului.

Intre timp, Commerzbank a anuntat ca a atras capital de 3 miliarde euro, iar autoritatea germana de reglementare a sistemului financiar, Bafin, s-a aratat vineri optimista in privinta situatiei bancii.

Singura mare banca europeana care a optat pentru o emisiune de drepturi de preemptiune pentru a-si consolida capitalul este grupul italian UniCredit.

Toate celelalte banci au apelat la vanzari de active, recalcularea activelor ponderate la risc, promisiuni de retentie a profiturilor si asa-numite masuri de management al obligatiilor financiare, inclusiv rascumpararea obligatiunilor care se tranzactioneaza sub valoarea nominala, proces care conduce la un castig imediat de capital, potrivit surselor citate.

Testele de stres ale EBA si deficitele de capital identificate de autoritate si-au atras critici zgomotoase din partea bancilor europene. Unii politicieni, in special din Italia si Germania, dar si unele autoritati nationale si-au exprimat de asemenea indoiala privind rezultatele evaluarilor efectuate de autoritatea europeana si au avertizat ca impunerea unor recapitalizari intr-o perioada atat de dificila ar putea declansa o criza a creditelor.

In acest context, Autoritatea Bancara pare tot mai deschisa catre compromisuri privind detaliile proceselor de restructurare a capitalului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri