Sanatatea reprezinta ultimul bastion al reformelor, care nu a fost atins. Modul in care sistemul de sanatate functioneaza, in prezent, este unul discriminatoriu si exista pacienti care au acces limitat la servicii medicale. Astfel, o reforma ar trebui sa ofere acelasi tip de resurse celor care contribuie, a declarat Theodor Alexandrescu (foto), CEO al Alico.
"Discutam de mult timp de o reforma sau o schimbare, care s-a dovedit insa foarte complexa. Este, de asemenea, gresit sa copiem un sistem sau altul. Trebuie sa adaptam un sistem la conditiile actuale din Romania. Cred ca reforma necesita o trecere graduala la un parteneriat stat-privat si trebuie sa tina cont de anumite principii", apreciaza seful Alico Asigurari.

Potrivit lui Alexandrescu, primul principiu vizeaza o transformare graduala de la un sistem de contributii obligatorii catre un singur furnizor - statul, la un sistem pe doi piloni, de contributii obligatorii si voluntare catre mai multi furnizori de asigurari de sanatate - privat si stat. Pe langa acele contributii obligatorii vor fi dezvoltate contributii voluntare, iar ponderea acestora ar urma sa creasca, de asemenea, gradual pana cand devin majoritare.

"Romania se afla intr-un context european, unde principiile de competitivitate si concurenta sunt foarte bine reglementate. De aceea, competitia intre intre mai multi furnizorii de asigurari de sanatate, cat si intre furnizorii de servicii medicale va creea performanta, in beneficiul pacientilor. Pana acum nu s-a discutat reforma din prisma interesului pacientului. Nu s-a discutat cum este mai bine pentru acesta", a adaugat seful Alico, la un seminar pe tema reformei sanatatii.

Un al doilea principiu de baza al reformei in sanatate il constituie viabilitatea financiara a sistemului de sanatate, astfel incat sa functioneze, deoarece povara trebuie trecuta de la stat la privat. Stimularea contributiilor voluntare prin avantaje fiscale oferite pacientilor si angajatorilor, va oferi asiguratorilor privati posibilitatea sa opereze in conditii de profitabilitate. Nici o companie de asigurari nu va dori sa participe doar la un sistem obligatoriu, unde profitul este cel mult marginal.

"Sunt doua masuri imediat necesare. O deductibilitate fiscala pentru contributiile la asigurarile voluntare de sanatate intr-o limita de 400 - 600 euro/an, daca nu chiar totala, similara cu medicina muncii, atat pentru nagajat cat si pentru angajator si, o a doua, reprezentata de deschiderea sistemului de stat pentru deconatarea cu furnizorii de servicii medicale private. Nu avem deductibilitate si nu avem posibilitatea de a ne deconta cu furnizorii de stat", a spus Alexandrescu.

Al treilea principiu de baza in procesul de reforma se adreseaza direct pacientilor, care ar trebui sa dispuna de libera alegere in selectarea furnizorului de asigurari de sanatate si de servicii medicale.

"Nu vom putea asigura stabilitatea politica"

Prezent la eveniment, noul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Vasile Cepoi, a spus ca nu se pune problema privatizarii sistemului, ci de accesul companiilor private de asigurari la acest sistem, care va fi reglementat prin standarde de calitate si cost. "Principiul solidaritatii trebuie sa ramana in sistemul de sanatate. De asemenea, si modalitatea de colectare trebuie sa ramana publica, de tip centralizat. Teama mea este ca nu vom putea asigura stabilitatea politica a acestei reforme. Exista un risc politic pentru ca ministrii si guverne se schimba", a declarat Vasile Cepoi.

El a adaugat ca Ministerul Sanatatii a lansat o serie de chestionare adresate populatiei cu privire la reorganizarea sistemului de asigurari dupa modelul public-privat, reorganizarea sistemului spitalicesc (sa devina insitutii nebugetare) si calitatea serviciilor medicale. "Ministerul Sanatatii cauta sa afle care este opinia populatiei cu privire la aceasta lege. Avem planificate si un numar de intalniri cu actorii implicati. Implementarea reformei este graduala pe o periaoda lunga de timp. Am vorbit in acest sens cu asiguratorii si am prognozat un numar de 4 sau 5 ani", a precizat secretarul de stat.

Ce spun medicii?

"Responsabilitatea statului nu este sa trateze ci sa creeze stare de sanatate pentru cetateni. Cat timp indicatorii din acest domeniu sunt prosti, inseamna ca statul nu si-a indeplinit aceasta responsabilitate sociala. Trebuie sa ne gandim daca aceasta reforma este acceptata de cei carora li se adreseaza", a declarat Vasile Astarastoae, prof. dr., presedinte al Colegiului Medicilor.

Potrivit lui Astarastoae, noul proiect reforma care ar putea fi anuntat in luna iunie a acestui an, trebuie sa se bazeze pe cateva criterii clare, si anume:

• Sa nu creeze un monopol privat, care, in opinia sa, ar fi mai daunator decat cel de stat;
• Sa nu se creeze mai multe inechitati in sistemul de sanatate;
• Medicii sa nu mai fie tratati ca bugetari;
• Sa existe competitie intre furnizorii de servicii medicale.

"Noi, medicii, suntem dispusi sa incercam sa construim un sistem acceptabil pentru toti actorii implicati in sistemul de sanatate", a incheiat Vasile Astarastoae.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri