Patru banci au atras luni de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) imprumuturi de 2,84 miliarde lei (652 milioane de euro), pentru sapte zile, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 5,5% pe an.
Prin astfel de operatiuni, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

Saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat patru banci cu 4,47 miliarde lei (1,02 miliarde euro), tot printr-o operatiune repo, informeaza Mediafax.

Imprumuturile de luni sunt cele mai reduse de la inceputul lunii ianuarie. In precedentele operatiuni, BNR a injectat in piata intre 3,3 miliarde de lei si 5,3 miliarde de lei. Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se situau la 3,24 - 3,74%, in urcare fata de nivelul de vineri, de 2,38 - 2,88%.
Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost prelungite pana in 2018.

In toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata FMI ca, pana la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".

Potrivit datelor Fondului Proprietatea, actionar minoritar al Hidroelectrica, in 2010 compania de stat a livrat prin contarcte directe o cantitate de aproximativ 15 TWh de energie, reprezentand 76% din productia de 19,7 TWh. Valoarea energiei vanduta de Hidroelectrica prin aceste corduri a fost in 2010 de 1,82 miliarde de lei (432,7 milioane de euro).

Benecifiarii contracteleor directe erau in 2010 producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica din motive de imagine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri