Bugetul general consolidat a inregistrat in prima luna a anului un excedent de 1 miliard lei, respectiv 0,2% din PIB, in crestere de la surplusul de 800 milioane lei obtinut perioada similara din 2011, arata datele Ministerului Finantelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat au urcat cu 11,3%, la 16,3 miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 10,6%, la 15,3 miliarde lei.

Veniturile fiscale din taxa pe valoarea adaugata au crescut cu 15,4% in ianuarie 2012 fata de aceeasi luna a anului trecut, la 4,72 miliarde lei, cele din accize au urcat cu 41,7%, la 1,65 miliarde lei, iar veniturile din contributiile de asigurari sociale s-au majorat cu 10,3%, la 4,32 miliarde lei.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 27,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La nivelul cheltuielilor bugetului general consolidat, cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 44,1% mai mari fata de anul 2011 – 1,5 miliarde lei si dobanzi cu 42,7 % - 676,1 milioane lei.

Totodata, s-au majorat cheltuielile cu bunuri si servicii cu 6,2%, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente, precum si cheltuielile de personal cu 8,1%.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2,5 miliarde lei crescand in termeni nominali de 2,5 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri