Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat creditarea in lei in cadrul Programului Prima Casa 4, la o dobanda formata din ROBOR (rata medie a dobanzii la depozitele plasate pe piata interbancara) plus o marja de 2,3% sau 2,5%.
"BCR nu percepe comision de analiza dosar, iar clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR beneficiaza de o reducere a dobanzii cu 0,2 puncte procentuale fata de dobanda standard", a declarat Ioana Mihai, sef departament credite garantate, directia managementul produselor retail la BCR.

Creditele Prima Casa 4 pot fi accesate de persoanele fizice care nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

Primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana care doreste sa achizitioneze o locuinta prin programul Prima Casa este sa vina la banca, chiar daca nu a gasit inca locuinta de care are nevoie. Consilierii ii vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimata preliminara a imprumutului si rata lunara de plata.

Creditul poate fi aprobat chiar si inainte de gasirea imobilului care se doreste a se achizitiona, clientul avand la dispozitie patru luni in care sa se hotarasca ce locuinta doreste.

Cat plateste clientul

Dobanda este variabila si este formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,3% pe an pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR sau 2,5% pe an pentru clientii care nu isi incaseaza salariul intr-un cont BCR.

Astfel, pentru un credit de 165.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in functie de ROBOR) este de 1.173 lei.

Clientii trebuie sa dispuna de un avans de minim 5%. Banca accepta pana la trei coplatitori.

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat.

Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate - deci la jumatate din valoarea acordata a creditului.

In cazul in care clientul solicita din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plati un comision unic de analiza a promisiunii de garantare de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de constructie, dar nu mai mult de 18 luni.

"Pana in prezent, BCR a acordat credite in valoare de peste 300 milioane euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa 4 si a ajutat astfel peste 8.200 de familii sa isi achizitioneze prima locuinta. BCR a inceput, pe 6 iunie 2011, creditarea in cadrul programului Prima Casa 4, fiind prima banca din Romania ce s-a inscris in aceasta etapa a programului.

Ritmul de acordare al creditelor Prima Casa este mult mai accelerat in etapa a 4 a in comparatie cu etapele anterioare. Pana in prezent, BCR a acordat peste 23.000 credite in cele patru etape ale Programului Prima Casa, volumul acestor credite fiind de aproximativ 900 milioane euro", se arata in comunicat.

Valoarea medie a unui imprumut din programul Prima Casa 4 este de 37.700 euro, in scadere fata de prima etapa a programului cand valoarea medie a fost de 41.200 euro. In plus, valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.

In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate prin Prima Casa 4, acestia sunt barbati tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani, conform sursei citate.

BCR, membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private si a bancilor de locuinte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri