Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un profit net de 2 milioane lei, comparativ cu o pierdere de peste 90 de milioane lei in T3, iar castigul pe 2011 a coborat cu peste 80%, la 70,9 milioane lei, fata de 467 milioane lei in 2010.
Provizioanele de risc aferente creditelor acordate au crescut cu 8% anul trecut, la 2,15 miliarde lei, ceea ce a afectat semnificativ profitul bancii, conform Mediafax.

"2011 a fost un an dificil, in conditiile incetinirii relansarii economice in cea de-a doua jumatate a anului, peste asteptari. Aceasta a afectat afacerile si veniturile clientilor nostri si, prin urmare, a avut un impact negativ asupra tranzactiilor acestora cu BCR. In acest context, BCR a inregistrat un rezultat operational solid, administrand riscurile in mod corespunzator, majorandu-si bilantul si consolidandu-si pozitia de lider pe piata din Romania. Principalele noastre preocupari vor ramane sa ne sustinem clientii prin produse si servicii de calitate, ca acestia sa inceapa sa isi recastige increderea, sa investeasca, sa faca angajari si sa contribuim la accelerarea relansarii economice a Romaniei. Erste Group sustine puternic si constant BCR, aspect dovedit prin recenta crestere de capital, alaturi de achizitia pachetelor de actiuni de la SIF-uri si actionarii privati ai BCR", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Potrivit datelor publicate de Erste Bank, actionarul majoritar al bancii, BCR a inregistrat anul trecut pe segmentele de retail si IMM o pierdere de 31,2 milioane euro (135 milioane lei).

BCR a anuntat insa un rezultat net din tranzactionare mai mare cu 35,8% la nivel anual, care a contribuit cu 422,4 milioane lei (99,6 milioane euro) la venitul BCR, crestere determinata in principal de tranzactiile valutare (rezultatul net la sfarsitul anului 2010 a fost de 311,1 milioane lei).

Profitul operational al grupului BCR s-a ridicat la 2,43 miliarde lei (574,6 milioane euro), in scadere cu 14,6% de la 2,85 miliarde lei (676,4 milioane euro) la sfarsitul anului 2010, din cauza reducerii venitului operational.

Venitul operational net a scazut cu 8,7% in comparatie anuala, la 4,13 miliarde lei (974,3 milioane euro) de la 4,52 miliarde lei (1 miliard euro) ca rezultat al scaderii ratelor dobanzii si al comprimarii marjei de dobanda, care au afectat venitul din dobanzi (mai mic cu 10,9% sau 754,5 milioane lei). Venitul din dobanzi a fost sub presiune si din cauza mentinerii unei cereri scazute de credite de consum si a cresterii competitiei pentru afaceri de calitate.

Venitul net din comisioane a crescut cu 24,9% la 580,1 milioane lei (136,8 milioane euro) in comparatie cu 464,4 milioane lei (110,1 milioane euro) la sfarsitul lunii decembrie 2010, crestere determinata de un rezultat pozitiv al activitatii de creditare ce a urmat impactului puternic negativ in T4 2010 al alinierii la reglementarea UE privind protectia consumatorului, care a restructurat fluxurile de afaceri si a redus venitul din comisioane ale bancilor, atat pentru imprumuturile de retail noi cat si pentru cele existente.

Portofoliul de imprumuturi al BCR continua sa creasca datorita unei bune performante inregistrate in special pe segmentul creditelor corporative.

Imprumuturile retail au crescut datorita volumelor sporite din T3 (+3,5% in comparatie trimestriala). Cota de piata a BCR la credite s-a mentinut la 22% la sfarsitul lunii decembrie 2011, in timp ce cota de piata pe segmentul imprumuturilor imobiliare in euro a crescut la 29% (+0,7% pp in comparatie trimestriala).

Depozitele de la clienti au crescut cu aproximativ 4,9% in comparatie anuala, proportional cu piata.

Activele totale ale BCR au inregistrat o crestere moderata, de 4,3% (sau 3,133 miliarde lei) in 2011, ajungand la 76,745 miliarde lei (17,751 miliarde euro) in contextul unei politici de creditare mai conservatoare.

BCR si-a consolidat pozitia de lider pe piata, inregistrand o cota de peste 20%.

Banca dispune de o lichiditate puternica si o baza de capital solida, cu mult peste cerintele minime.
Indicii de solvabilitate se mentin peste cerintele minime. Capitalul de rangul 1+2 la sfarsitul anului 2011 era de 12,7% conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS) fata de minim 10% conform cerintelor curente ale Bancii Nationale a Romaniei. De asemenea, rata solvabilitatii de 17,1% (Grup BCR, IFRS, la 31 decembrie 2011) indica forta BCR si sustinerea Erste Group, mai arata banca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri