Erste Group a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un profit net dupa plata intereselor minoritare de 254,1 milioane euro, rezultat care limiteaza pierderea anuala la 718,9 milioane euro.
"Revenind pe profit in trimestrul al patrulea am demonstrat ca modelul nostru de afaceri - banca de retail si corporate din estul Uniunii Europene - functioneaza chiar si in contextul in care conditiile economice raman dificile. Anul trecut am inregistrat o crestere a profitului net aproape in toate tarile unde suntem prezenti. In Ungaria si Romania am intarit echipele de conducere si am luat masuri pentru a reveni la o evolutie de succes", a declarat intr-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, potrivit Mediafax.

Diminuarea usoara a venitului operational si cresterea moderata a cheltuielilor operationale au determinat scaderea profitului operational cu 4,2%, de la 3,78 miliarde euro in 2010 la 3,62 miliarde euro anul trecut.

Venitul operational a insumat anul trecut 7,47 miliarde euro (de la 7,6 miliarde euro in 2010), in conditiile in care cresterea venitului net din dobanzi (+2,4%, la 5,57 miliarde euro) a compensat diminuarea venitului net din taxe si comisioane (-3%, la 1,78 miliarde euro), dar nu si scaderea venitului net din tranzactionare (-62%, la 122,3 milioane euro).

Cheltuielile administrative generale s-au majorat cu 0,9%, la 3,85 miliarde euro (2010: 3,81 miliarde euro), astfel ca raportul cost/venit s-a situat la 51,5%, comparativ cu 50,2% in 2010.

Pierderea neta dupa plata intereselor minoritare s-a situat la 718,9 milioane euro in 2011, dar acest an a fost o exceptie in contextul efectelor extraordinare, inclusiv a amortizarilor fondului comercial si constituirii provizioanelor de risc extraordinare.

In 2010, Erste Bank Group a raportat un profit anual net de 878,7 milioane euro.

Rentabilitatea capitalului angajat, respectiv rentabilitatea capitalului angajat ajustata pentru pozitii non-cash, precum amortizarea fondului comercial sau amortizarile lineare aferente portofoliului de clienti, a fost de 2,3% in 2011 (valoare ROE raportata: -5,5%), comparativ cu 7% (valoare ROE raportata: 6,7%) in 2010.
"Am luat masurile necesare si ne-am redus activitatile secundare cu si mai multa hotarare decat in anii precedenti. Acest lucru ne-a permis sa ne imbunatatim rata capitalului de baza. Suntem pe drumul cel bun pentru a atinge un indice Core Tier 1 de 9% incepand cu sfarsitul lunii iunie 2012. La sfarsitul anului 2011, indicele Core Tier 1 calculat potrivit metodologiei EBA se situa deja la 8,9%, ceea ce a redus necesarul de capital de la 743 milioane euro la 166 milioane euro", a mai spus Treichl.

Venitul pe actiune (cash) s-a situat in 2011 la 0,42 euro (valoare raportata: -2,28 euro), fata de cea de 2,17 euro inregistrata in 2010 (valoare raportata: 1,97 euro).

Totalul activelor s-a majorat cu 2,1% fata de sfarsitul anului 2010, la 210 miliarde euro. Pe partea de pasiv, evolutia s-a datorat cresterii depozitelor atrase de la clienti si a operatiunilor interbancare. Pe partea de activ, evolutia reflecta majorarea creditelor si avansurilor catre clienti si a titlurilor din portofoliile de active disponibile pentru vanzare si a celor pastrate pana la maturitate.

Rata solvabilitatii s-a imbunatatit pana la nivelul de 14,4% la finele anului trecut, comparativ cu 13,5% la 31 decembrie 2010, in principal datorita reducerii activelor ponderate la risc cu 4,8%, de la 119,8 miliarde euro la 114 miliarde euro.

Rata solvabilitatii se plaseaza astfel in continuare la un nivel confortabil peste cerintele minime legale, de 8%. Indicele Tier 1, raportat la riscul total, a fost la 31 decembrie 2011 de 10,4% (fata de 10,2% la finele anului 2010).

Costurile de risc au crescut anul trecut cu 12,2%, de la 2,02 miliarde euro in 2010 (155 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al imprumuturilor catre clienti) la 2,26 miliarde euro (168 puncte de baza), precizeaza Erste.

"Aceasta evolutie a fost determinata in principal de necesitatea constituirii de provizioane suplimentare in Ungaria, partial ca urmare a unei decizii politice de a permite rambursare anticipata a creditelor in valuta in conditii preferentiale", se spune in comunicat.
Rata creditelor neperformante fata de soldul creditelor catre clienti a crescut anul trecut la 8,5%, fata de 7,6% la finele lui 2010, in timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante s-a imbunatatit la 61%, de la 60%.
Provizioanele suplimentare constituite in Ungaria au totalizat 450 milioane euro.

In Romania, necesarul de provizioane a ramas la un nivel ridicat, in principal pe fondul deteriorarii portofoliului IMM, precizeaza Erste.

Grupul bancar austriac anticipeaza ca majoritatea pietelor principale pe care activeaza vor inregistra crestere economica in acest an, dar mai restransa decat in 2011, odata cu inrautatirea perspectivelor pentru statele din zona euro.

Erste se asteapta la contractie economica numai in Ungaria si Croatia.

"In acest context si in pofida reducerii activelor secundare, Erste Group anticipeaza o crestere usoara a rezultatului operational in 2012, sustinuta de majorarea selectiva a creditarii in pietele de baza si continuarea reducerii de costuri", se spune in comunicat.

Costurile de risc ar trebui sa scada semnificativ in acest an, Erste anticipand ca efectele extraordinare, precum constituirea provizioanelor de 450 milioane euro in Ungaria, nu se vor mai repeta.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri